След остри критики срещу властите - турският президент Ердоган сравни земетресенията, ударили страната, с атомни бомби.

В телевизионно обръщение, държавният глава още потвърди, че над два милиона и 200 хиляди души са напуснали засегнатите райони. Той още съобщи, че броят на жертвите в страната е достигнал над 35 хиляди души.

През последните дни имаше вълна от критики срещу правителството на Ердоган, като мнозина обвиниха, че реакцията на властите в справянето с кризата е била недостатъчно адекватна и бърза. Турският президент обаче изтъкна, че силата на трусовете е наподобявала тази на "стотици мощни атомни бомби".

Какво каза Ердоган

„Бедствието засегна регион, който е по-голям по размери от териториите на много държави. Случи се по-близо до повърхността и това засили разрушителния ефект, който донесе енергия колкото на стотици мощни атомни бомби.

Най-силните трусове в света се случват в океаните и засягат сушата, но трусовете в Кахраманмараш дойдоха директно под жилищните сгради. Страната ни бе разтърсена на 6 февруари от невиждани в историята по мащаб и интензивност земетресения." - каза още Ердоган.

Това са най-големите катастрофи в историята на Турската република след земетресението в Ерзинджан през 1939 г. Пожелавам бързо възстановяване на ранените, които бяха спасени от руините.”

Трима убити при стрелба в университет в САЩ

Американският президент Джо Байдън призова за спешни мерки за справяне с въоръженото насилие в страната. Трима души загинаха, а петима са в критично състояние, след като нападател откри стрелба в Мичиганския университет във вторник.

43-годишният стрелец е имал психически проблеми. След атаката той се е самоубил. Не за първи път Байдън призовава за промяна в регулациите за притежание на оръжие. Само от началото на тази година инцидентите от подобен характер в Съединените щати са 67.

„Три живота бяха погубени, а петима души бяха сериозно ранени. Това е най-големият кошмар на всички семейства. И той се случва твърде често в тази страна”, посочи Байдън.

„Докато събираме още информация по случая, има едно нещо, което знаем със сигурност, че ще помогне. Трябва да направим нещо, за да спрем въоръжението насилие, което ни разкъсва на части”, категоричен е американският държавен глава.