Научни изследвания може да дадат отговори

Нови научни публикации твърдят, че доста голяма част от българското население се е срещнало с родствен на COVID-19 вирус още през далечната 2008г. Поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата в наши дни.

Хората, които са минали вече през този родствен вирус имат изграден солиден имунитет. Научното издание казва още, че той е бил в страната ни през 2008г. и е бил изолиран при прилепи.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев обяснява, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”. Възможно е именно това да е най-значимата причина размерите на пандемията да не са чак толкова големи по нашите територии.

„Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, добавя специалистът.

Какво е лекарството

Той коментира и употребата на „Витамин C” при болни от коронавирус.

„Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби.

Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти.”, казва д-р Симидчиев.

Специалистът обясни и големият брой новозаразени, актуален към днес. Според него страната ни попада в една доста незавидна статистика, което е притеснително.

„Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличаване е голям. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст.

А защо има повече заразени – хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията”, казва той.

„Децата са вектор на заразата. При тях имунитетът реагира по-малко бурно.

По отношение на боледуването те са спасени, но могат да разпространяват вируса съвсем спокойно, което е проблем. Когато са изолирани в домашна среда и са в близък контакт с родителите си – те, от своя страна, могат да заразят много хора.” - казва пулмолог Симидчиев..

Той обясни още, че в домашна среда рискът за зараза със сигурност е най-голям. По-малък е този риск в обществените сгради, а най-малка вероятност от зараза имало навън – нещо, което населението е знаело още в началото.

„Вирусите, които циркулират зимата са много близки. Бих апелирал към хората да се ваксинират срещу грип – не помага. От общо медицинска гледна точка – ако срещнем 2 вируса и те ни заразят – може да се разболеем от двата”, обясни специалистът.