С изключително голямо мнозинство Европейският парламент гласува исканията за известни промени в проекта на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз, одобрен от 27-те държави-членки.

В гласуваната в края на снощното извънредно заседание резолюция, се отправя предупреждение, че депутатите в Европейския парламент няма да одобрят доста спорния текст и призоваха за преговори за „подобряване на предложението“.

Така и стана - предложението беше гласувано със солидните 465 гласа срещу 150

В рамките на дебата с председателите на Съвета и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, сделката, постигната на неотдавнашното заседание на Европейския съвет относно фонда за възстановяване.

Това споразумение беше определено от много членове на Европейския парламент като „историческо“, тъй като за първи път държавите-членки се съгласиха да емитират съвместен дълг от 750 милиарда евро.

Повечето евродепутати, обаче, изразиха своето голямо недоволство относно съкращенията в многогодишната финансова рамка (МФР).

"Прекалено честото придържане към националните интереси и позиция застрашава постигането на общи решения в общ интерес. Лидерите на ЕС „не успяха да се справят“ с въпроса как заемът за финансиране на плана за спешно възстановяване на вируси ще бъде изплатен от бюджета.“ – казва се в резолюцията.

Изразява се огромно съжаление за намаляването на здравните и изследователските програми на Европейския съюз, както и за подкрепата на образованието и цифровите иновации.

"Смятаме, че тя не дава правилни отговори на предизвикателствата през следващите седем години", заяви Манфред Вебер - лидер на десния парламентарен блок.

„Не сме готови да преглътнем хапа за МФР“, каза още по темата той.

Лидерът на социалистите и демократите Ираче Гарсия, също изрази несъгласието си със съкращенията с аргумента, че, „не можем да ги приемем в момент, когато трябва да засилим стратегическата си автономия и да намалим различията между държавите-членки.“

Кой ще плаща дълговете

По-голяма част от евродепутатите подчертаха, че въпросът за изплащането на дълга все още не е решен. Те настояха сериозно, че тежестта не трябва да пада върху гражданите и че за изплащането му трябва да се гарантира със стабилна система.

Тя трябва да е обезпечена от нови собствени ресурси, включително цифров данък или налози върху въглерода, която да бъде въведена по задължителен график, уточнен допълнително. В допълнение към всичко това много от тях подчертаха, че „ЕС не е машина за пари за националните бюджети“, изтъквайки, че „пестеливите“ страни не желаят да плащат цената за облагите от единния пазар, и настояха, че никакви средства не трябва да отиват за „псевдодемократични“ правителства, които не зачитат каквото и да е върховенство на закона и ценностите на Европейския съюз.

Подчертано беше също така, че Европейският парламент е готов за бързи преговори, за да бъдат направени необходимите подобрения в общата позиция на Съвета. Гласуваната резолюция трябва да послужи като мандат за предстоящи преговори с германското председателство на Съвета на ЕС.