Поне 57 души са загиналите при затворнически бунт, който избухна в затвор намиращ се в град Алтамира в северната част на Бразилия, в област Пара. Ожесточената битка е била основно между враждуващи групи на различни затворници.

Обезглавени по особено жесток начин

От загиналите поне 16 затворници са били обезглавени, но повечето са загубили живота си в следствие на задушаване. CNN съобщава, че според затворническите власти нито един от техните пазачи не е пострадал, тъй като битката е била между самите затворници.

Размириците започнали в едно от крилата на затвора, след като една от бандите в затвора се конфронтирали. Започналата битка завършила с подпалването за част от сградата на затвора, което довело до смъртта на повечето загинали.

Въпреки контрола на вкарваните в затворите вещи, се оказало че затворниците са повече от добре въоръжени и жестоките обезглавяванията се случили сравнително лесно.

Бунтът започнал в 7 сутринта и според данните от бразилските медии продължил няколко часа. Едва в часовете по обед властите успели да поемат отново контрола и да потушат запаления пожар.

Във видео, заснето от въздуха, ясно се вижда как оцелелите затворници стоят на покрива, а в ръцете им има различни хладни оръжия.

По време на събитията двама служители на затвора са били пленени, но не са наранени и са освободени успешно.

За да се потуши напрежението, веднага след края на бунта 10 от основните подбудители са разследвани за случилото се и са привлечени като подбудители.

Над 46 други затворници са преместени в различни други затвори на територията на област Пара.

Липса на пари и липса на контрол

Инцидентът се случва на фона на масовото недоволство от недофинансираните затвори в Бразилия. Условията там често не покриват дори и минималните изисквания и често са обект на критика от различни организации, както и от самите затворници.

През месец май тази година 55 затворници загубиха живота си в друг затворнически бунт в западна Бразилия. Официалното обяснение на властите тогава беше, че става въпрос за напрежение между различни банди в затвора, борещи се за надмощие.