Повечето от вас може би свързват Одрин с не малко клишета, повечето от които са свързани с ниските цени на перилните препарати. Това няма как да се отрече, но наред с това ще ви разкажем малко повече, за да сте наясно с какво може да ви изненада този древен град, в случай че сте решили да си подарите екскурзия до Одрин.

Мостовете над Тунджа и Марица

През града минават две реки, които са част и от България – Тунджа и Марица. Няма да сбъркате ако предприемете пешеходна разходка, за да разгледате многобройните средновековни мостове, които свързват отделните квартали.

Всеки от тях е строен в различна епоха, което намира отражение не само в архитектурата. В зависимост от благосъстоянието през различните периоди, някои от мостовете са значително по-внушителни от други.

Ако разчитате на професионален гид със сигурност ще чуете не малко интересни истории, които няма как да не привлекат вниманието ви.

Джамията Селимие

За да я видите няма нужда да излизате от централната градска част. Силуетът на сградата доминира над сравнително ниското строителство в града и няма как да не се забележи отдалеч.

Впечатляващото творение на архитекта Мимар Синан е построено през 16 век в апогея на османската архитектура и е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Според исторически данни от онзи период, самият Синан определя тази джамия като най-красивата, която някога е строил.

Македонската кула

Наречена е така, защото посоката в която дава най-добра видимост е към Македония. Тя е и единствената, която е запазена непокътната и дава отлична представа за защитните стени на града от преди няколко века.

На външен вид мнозина я оприличават на Бялата кула в Солун – бяла и изключително масивна, за да може да отблъсква натрапниците и враговете.

В подножието й в днешни дни има изграден облагороден парк, който ще ви позволи да отморите по време на разходката си. В самата кула може да се влезе, но изкачването до върха не е позволено.

Баните на Мехмет Паша

Това е другият шедьовър на Синан, който ще може да видите в Одрин. Баните са построени в периода 1568-69 г. Тук не само ще може да ги разгледате, но дори и да ги ползвате, защото те все още са в употреба.

Имайте предвид, че помещенията за мъже и жени са отделени и няма да може да ги посетите като двойка заедно с половинката си.

За сметка на това ще може да се възползвате от всички екстри, които предлага турската баня и ви гарантираме, че ще си тръгнете като преродени.

Това са само някои от забележителностите, които Одрин ще ви предложи. Може да го посетите самостоятелно или да се възползвате от предлаганите организирани екскурзии, като нашият съвет е да прекарате поне два дена, за да може да видите повече от красотата на този древен град.