България е в началото на грипната вълна. В момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1. Това обяви в ефира на „Здравей, България”  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Климатичните условия не са водещи в една грипна вълна. Веднъж тръгнал пандемичния щам, той си се развива, независимо температурите.

Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно. Заболеваемостта през януари ще продължи да се увеличава, в Турция и Румъния е по-висока в момента.

Като съчетаем грипа с коронавируса и другите респираторни вируси става неприятна смес”, каза още Кунчев.

Здравната система е много по-подготвена отпреди и не се очаква да има недостиг на легла в болниците.

Китай вдига ограниченията

„От 8 януари Китай вдига всички ограничения за пътувания. Това, съчетано с Лунната нова година, ще доведе до преселения на маса хора.

Говорим за милиони, което ще ускори разпространението на COVID-19. Добрата новина е, че този щам не е толкова смъртоносен. Лекарите ни са много по-опитни.”, допълни главният държавен здравен инспектор.

По думите му не подлежи на съмнение, че имунизираният е много по предпазен дори от преболедувалия. Според него ваксинационната кампания трябва да се поднови.

Относно грипа, за момента процентът на хоспитализации е нормален. Няма данни за тежко протичане, увери доцентът.

И допълни, че пикът на респираторния синцитиалния вирус е бил около празниците. Той засяга предимно малки деца.

„Вирусът има склонност да се отразява най-вече на най-малките разклонения на дихателната система – алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест прием в болница.”, поясни Кунчев.

В Калифорния обявяват извънредно положение

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение заради силна зимна буря, предадоха Анадолската агенция и БГНЕС.

Прокламацията за извънредна ситуация подкрепя усилията за оказване на помощ, включително мобилизирането на Националната гвардия на щата за помощ при реагиране при бедствие.

„Калифорния се мобилизира, за да предпази хората от идващата буря“, каза губернаторът Нюсъм в изявление.

„Това извънредно положение ще позволи на щата да реагира бързо с развитието на бурята и ще подкрепи местните служители в продължаващата им реакция.“

През последните дни в Калифорния имаше силни дъждове и сняг, като Националната метеорологична служба прогнозира потенциал за допълнителни наводнения.

Най-тежките валежи се очакват от сряда вечерта до четвъртък сутринта в Северна Калифорния, продължавайки до четвъртък вечерта в Южна Калифорния, според прогнозите. Остатъчните въздействия от наводнения могат да продължат до уикенда.

Кабинетът на губернатора също предупреди жителите да не пътуват по време на пика на бурята в сряда вечерта и четвъртък сутринта.