„Български възход” ще застане на тази страна, която предложи коалиционно споразумение. Така председателят на партията Стефан Янев отговори на въпрос с ГЕРБ-СДС или с техните опоненти би управлявала в бъдещия парламент БВ.

Той се появи заедно с един от кандидатите за депутати от партията – Ангела Николова. По думите на Янев всички останали варианти могат да са предпоставка за задкулисие.

„Ние не искаме това.”, категоричен е той.

Според лидера на БВ е дошло времето за диалог, единство и компромиси.

Какъв ще е сценарият през следващите седмици

Стефан Янев обяви, че в следващите седмици „Български възход” ще отправи коалиционно предложение към останалите участници в надпреварата за гласовете на българите, които разпознават националните интереси.

Попитан къде трябва да застане България в конфликта между Русия и Украйна, той отгояори, че страната ни може да е „Гласът на мира” в ЕС и да настоява за дипломатическото му решаване.

„В миналия парламент подкрепихме решението за даване на оръжие, независимо, че вече имаше мнозинство и нашият глас на пръв поглед нямаше значение за това мнозинство. Ние го подкрепихме, защото сложихме едно допълнително условие: че всяко едно оръжие, което излезе от инвентара на Българската армия, трябва да бъде попълнено.”, уточни Янев.

Лидерът на БВ подчерта, че правосъдната реформа трябва да бъде направена така, че да работи за всички български граждани.

„Не бива да се фокусираме само върху отделна изолирана законодателна промяна, когато говорим за съдебна и правосъдна реформа.”, категорична е Ангела Николова, която е юрист по образование.

Стефан Янев коментира и мерките, които държавата предприема срещу високите цени, спекулата и инфлацията. По думите му инфлация се бори с производство, а за възникването ѝ са виновни няколко бивши правителства.

„Идеята, която ние развиваме, е държавата да подпомогне малки и средни земеделски производители, които да концентрират своите производства в продоволствения цикъл.”, заяви бившият служебен премиер.

Ирина Дилкинска – екстрадираната в САЩ българка

Екстрадираната в САЩ българка Ирина Дилкинска и известната като „криптокралицата” Ружа Игнатова са се виждали за последно през 2016-2017 г. Това обясни адвокатът на Дилкинска Николай Петров.

Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на OneCoin за около 4-5 години.

„Игнатова е и германски гражданин и непрекъснато е обикаляла света. Дилкинска е работила тук в офиса на OneCoin. В крайна сметка са били работодател-работник”, обясни Петров.

По думите му Дилкинска е извършвала обичайна юридическа работа – правене на договори, следенето как се изпълняват.

„Имало е огромен документооборот, който да се приведе в юридически вид.  OneCoin има дейност в около 170 държави в света, трябвало е да се синхронизира законодателството. При разговорите ми с нея Ирина ми е заявявала, че никога не си е помисляла, че прави нещо нередно.”, каза адвокат Петров.