Правителството на САЩ не очаква посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Москва да допринесе за бързото прекратяване на войната.

„Не мисля, че днешната среща поражда големи очаквания, че войната ще приключи скоро."

Това заяви директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Той заяви, че няма признаци, че лидерът на Кремъл Владимир Путин е променил намеренията си.

Ако Китай искаше да играе конструктивна роля в този конфликт, президентът Си трябваше да призове Русия да изтегли войските си от Украйна. Вместо това Си дори не е посетил Украйна, каза той.

„Той и неговият режим папагалстват руската пропаганда.", каза Кърби.

Между Москва и Пекин съществува своеобразен "брак по сметка", а Путин вижда в Китай "потенциален поддръжник".

Путин се е усъмнил в способността на Киев да стигне до мир

Междувременно руският президент Владимир Путин се усъмни в "готовността" на Киев за разрешаване на конфликта в Украйна въз основа на мирния план на Китай.

"В момента не виждаме такава нагласа от тяхна страна."

- каза Путин по време на държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва.

В съвместно изявление Си и Путин същевременно изразяват "загриженост" относно засилващото се присъствие на НАТО в Азия. Междувременно японският правителствен ръководител Фумио Кишида посети Украйна.

МВФ предоставя над 15 млрд. долара на Киев

Международният валутен фонд (МВФ) постигна споразумение с Украйна за пакет от заеми в размер на около 15,6 млрд. долара.

Четиригодишният план има за цел да „подкрепи продължаващото постепенно икономическо възстановяване, като същевременно насърчава дългосрочния растеж в контекста на следвоенното възстановяване" казва се в изявление на МВФ.

Освен това, според изявлението, пакетът от заеми, който все още трябва да бъде одобрен от управителния съвет на МВФ, ще подпомогне пътя на Украйна към присъединяване към ЕС.

„В допълнение към ужасните хуманитарни последици, нахлуването на Русия в Украйна продължава да има опустошително въздействие върху икономиката."

- заяви Гавин Грей, ръководител на мисията на МВФ в Украйна.

Според него икономическата активност в страната е спаднала с 30% през последната година, а бедността се е увеличила.