Традиционно, както всяка година от страна на МВР започва акция, която цели да обърне внимание на водачите относно готовността им за зимния сезон.

Тази година акцията се провежда под името „Зима“, а във връзка със старта й на специален брифинг присъстваха началникът на отдел „Пътна полиция“ - ГДНП комисар Звезделин Колев, председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, заместник-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ инж. Бойко Рановски, инж. Иван Досев - член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, и инж. Емил Панчев - председател на Съюза на българските автомобилисти.

Акцията ще се проведе на три етапа

Комисар Колев изтъкна, че действията на проверяващите трябва да помогнат на водачите да се подготвят за зимния сезон, за да гарантират не само своята безопасност, но и тази на останалите участници в движението, както и на пешеходците.

Акцията ще се проведе на три отделни етапа, всеки от който ще има различни целеви групи, като времето на действие ще е през целия месец ноември.

Времевата рамка е разделена по следния начин – от 1 до 10 ноември; от 11 до 20 ноември; от 21 до 30 ноември.

През първия етап ще се обърне специално внимание на водачите на велосипеди, мотопеди и каруци.

Те ще бъдат проверявани дали са снабдени със задължителните светлоотразителни жилетки, които да ги предпазват в тъмната част на деня.

Във втората част ще се акцентира върху това да се повиши толерантността на пътя между пешеходците и водачите – в рамките й ще бъде организиран контрол за безопасно пресичане и даване на предимство на пешеходците от страна на водачите.

И едва в третата част на планираните дейности ще се обърне внимание на техническата изправност на автомобилите и проверка на различни системи, които повишават сигурността през зимните месеци.

Не забравяйте да проверите аптечката

Д-р Тодоровска изтъкна, че едно от важните послания е да внимаваме, когато сме на пътя, без значение дали сме шофьори или пешеходци.

Тя използва случая да припомни важността на добре заредената аптечка в колата, която трябва периодично да се проверява.

Планирани са засилени проверки и на техническата изправност на тежкотоварните автомобили и автобусите, съобщи изпълнителният директор на ИААА Бойко Рановски.

Основното, за което ще се следи, е изправността на гумите, осветителната система и стъклопочистващите механизми.

Отново беше обърнато внимание на важността на зимните гуми, както и това, че те трябва да отговарят на определени изисквания, за да бъде пътуването безопасно и приятно.