Мощни трусове във Филипините и избухване на вулкан в Индонезия

Уикендът беше белязан от две опасни бедствия, съобщават световни медии. Филипините бяха ударени от поредното силно земетресение, след които последваха и вторични трусове. По същото време вулкан изригна в Индонезия и отне живота на няколко алпинисти, които са се намирали в района.

От Европейския сеизмологичен център съобщиха за подадена информация за земетресение с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер разтърси филипинския остров Минданао. Според данни на центъра трусът е с дълбочина 63 километра.

От Американската система за предупреждение за опасност от цунами предупредиха, че има възможност за опасност от цунами в района в следствие от земетресението.

От Тихоокеанския център за предупреждение за опасност също съобщиха, че може като резултат от разместването на земните пластове да последва мощна приливна вълна. Според експертите от Тихоокеанския център се очаква цунамито да засегне Филипините, Индонезия, Палау и Малайзия.

Сеизмолози от Филипинската сеизмологична агенция се опасяват, че първите вълни цунами ще достигнат страната преди полунощ и може да продължат с часове.

В неделя страната беше разтърсена от силен вторичен трус с магнитуд 6,6. Първото земетресение, което се случи в събота беше последвано от 5 големи вторични труса със степен 6 по Рихтер. Силните вторични трусове предизвикаха паника в населението и наложиха организирането на спешна евакуация.

Най-малко двама души загубиха живота си по време на първия турс в събота, който беше с магнитуд 7,6.

Филипинския архипелаг е разположен в тихоокеанския „огнен пръстен“. Това е дъга от сеизмични разломи около океана, където земетресенията се случват много често.

Изригване на вулкан в Индонезия отне живота на най-малко 11 души

Изригването на вулкана Мерапи на остров Суматра започна в 14:54 часа местно време в неделя. Вулканът е с височина от 2891 метра. Изригването избълва пепел на височина 3 метра. Властите на острова повишиха степента на тревога до втора степен (най-високата) и забраниха на жителите да се приближават на по-малко от 3 км от кратера.

В района на изригналия вулкан е имало много туристи. Спасителни екипи работят цяла нощ, за да помогнат на туристите да се евакуират на безопасно място. Въпреки активността на властите и организацията на евакуация, в района на вулкана са открити телата на 11 души. Намерени са 3-ма оцелели, а още 12 души са в неизвестност. В момента издирването им е временно преустановено, заради обявената втора степен на опасност в района.

По време на изригването на вулкана Мерапи, в подножието му е имало 75 туристи. По-рано успешно бяха евакуирани 49 туристи, като някои от тях са получили сериозни изгаряния.

Индонезия също се намира в обсега на т.нар „огнен пръстен“ и на територията и има 127 действащи вулкана.