Гласуването за присъединяване на България и Румъния се отлага и няма да се проведе по време на провеждането на Съвета по правосъдие и вътрешните работи на 4-5 декември. Поради тази причина е много вероятно двете държави да останат извън зоната на Шенген и тази година.

Австрия има опасения за присъединяването на двете държави, а Нидерландия се противопоставя само срещу присъединяването на България. В началото на декември се очаква да се обсъди ситуацията в Шенгенското пространство, но не се планува разширяване на зоната за свободно пътуване.

Според румънски медии Букурещ ще направи усилия да свика извънреден Съвет на СПВ в средата на декември. Очаква се на съвета да бъде обсъдено присъединяването на Румъния и България на два етапа, като единия да обхваща въздушните граници и да влезе в сила през март 2024 година.

Политическата ситуация в Нидерландия има роля за забавянето

Една от причините, поради които се налага отлагане на гласуването е политическата ситуация в Нидерландия. В държавата бяха праведни избори много наскоро, на които крайнодясната партия на Герт Вилдерс беше избрана.

Тази партия не подкрепя разширението на Шенген, което може да е поредната пречка за присъединяването на Румъния и България в свободната за пътуване зона. Изборът на крайнодясната партия и ролята ѝ в управлението на Нидерландия предизвика притеснение не само в България, но в други държави в Западна и Източна Европа.

Миналата седмица в София бяха изпратени нидерландски представители, които имаха задачата да проверят дали реформите във върховенството на правото са изпълнени преди да вземат окончателно решение относно присъединяването на страната ни към Шенген.

Оценките след нидерландската проверка са положителни, което може да е определящо за промяна на позицията за статуса на България. И Австрия и Нидерландия признават, че държавата ни и северната ни съседка Румъния са изпълнили всички технически изисквания за присъединяване към Шенген.

В същото време обаче, Виена е непреклонна към позицията си. Последното доказателство за това беше коментара на министъра на външните работи на Австрия, който заяви, че страната ще запази правото си на вето във връзка разширяването на Шенгенското пространство.

Румъния предприема нови опити за влизане в Шенген

Още в края на миналата година Румъния направи всичко възможно, за да бъде обсъдено присъединяването на страната към свободното за пътуване пространство до края на 2022 година. Надеждата на Букурещ, че страната ще влезе в Шенген до края на 2023 е малка, което основно идва от това, че Румъния е в пакет с България. Поради тази причина от Букурещ са предприели мерки за разделянето на двете държави.