Днес в столицата на Република Северна Македония ще се проведе срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това е 30-тата министерска среща, за която се очаква да пристигнат 70 делегации на държави членки на организацията и партньори.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди присъствието си в Скопие. Той ще вземе участие в работна среща, на която ще се обсъди агресията в Украйна и функционалността на ОССЕ.

Министрите на вътрешните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония няма да присъстват на тазгодишното издание на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това е знак на протест от тяхна страна, срещу участието на Сергей Лавров.

Върховният председател на ЕС по въпроси свързани със сигурността и Жозеп Борел ще присъства на срещата, но съобщи, че няма да разговаря с руския министър на външните работи.

Казусът с присъствието на Сергей Лавров

На срещата в Скопие ще присъстват предимно министри на външните работи. Присъствието на Сергей Лавров беше под въпрос поради затвореното въздушно пространство над страната ни за руски самолети.

Европейската комисия позволи на Лавров да пътува през територията на ЕС и Северна Македония, въпреки наложените му санкции. Говорител на еврокомисията коментира на пресконференция в понеделник, че санкциите са предвидили изключения, които са свързани точно с участието на в мултилатерални форуми като ООН и OCCE.

По думите на говорителя засегнатите от санкции лица имат право да пътуват в Европа особено когато пътуването им е обвързано с причините, поради които са наложени санкциите. Една от темите на тазгодишната среща на OCCE ще бъде войната в Украйна, която е причината за наложените на Лавров санкции.

Самият министър на външните работи на Русия коментира, че вече няколко негови колеги от западни държави са поискали среща с него. Миналата година Лавров не успя да присъства на срещата на OCCE, която се проведе в Сърбия, тъй като съседните държави – Северна Македония, България и Черна гора отказаха да отворят въздушното си пространство за руски самолети.

Как се очаква да бъде проведена срещата на ОССЕ

Срещата ще се проведе в два дни – 30 ноември и 1 декември. Очаква се в Скопие да бъде избран следващият председател на ОССЕ. В понеделник във Виена се постигна консенсус и Постоянния съвет на ОССЕ, който се състои от 57 държави взе решение председателството да се предаде на организацията на Малта. Това се наложи след ветото на Русия и Беларус срещу Естония.

В дневния ред на срещата още се включва да се направи преглед и оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона.