Припомняме, че в неделя втори танкер беше отвлечен в Червено море, този път в Аденския Залив. На борда на плавателния съд е имало международен екипаж, в който и 2 българи. Танкерът с името „Сентрал парк“ e плавал под флага на Либерия и е опериран от компанията „Зодиак Маритайм“.

Като причина за нападението първоначално се смята собствеността на кораба. Плавателният съд принадлежи на компания базирана в Лондон, чийто собственик е израелският милиардер Еял Офер.

От танкера са изпратени сигнали за помощ, на които се отзовава кораб от военноморските сили на САЩ. Американският ескадрен миноносец „Мейсън“ успешно освобождава похитения танкер. Малко по-късно излезе информация, според която американските военноморски сили са заловили въоръжени лица на борда на отвлечения плавателен съд.

Как се е случило похищението на кораба

Малко преди похищението на борда на танкера е получена заплаха от йеменските хуси, че корабът ще бъде похитен ако не към пристанище Ходейда. Въоръжени лица успяват да се качат на борда на плавателния съд неделя рано сутрин.

Екипажът забелязва похитителите и успява да се скрие в цитаделата на кораба. Капитанът подава сигнал за бедствие, на което се отзовава американския кораб на военноморските сили, който е бил в близост.

На борда на отвлечения танкер е имало 22-ма моряци. Всички те са в добро състояние. По непотвърдена информация всички похитители са заловени. По думи на Централното командване пет въоръжени лица са слезли от кораба и са се опитали да избягат с малка лодка.

Последвало е преследване на лодката от американския военен кораб в резултат, на което похитителите са заловени.

Реакцията на Йеменското правителство

В изявление за похищението в Аденския залив, международно признатото правителство в Йемен обвини политическите бунтовници хуси. В изявлението публикувано в националната информационна агенция морските пиратски действия извършени от „терористическите бунтовници хуси с подкрепата на иранския режим“ са отговорни за похищението на танкера „Сентрал парк“.

Нападението над плавателния съд е извършено в близост до територия от Аденския залив, която е под контрола на силите на Йеменското правителство и е сравнително отдалечена от контролираната от хусите част от страната и залива.

Междувременно две балистични ракети бяха изстреляни от контролираната от хусите част на Йемен. Те са се разбили в близост до американския военен кораб, който се е отзовал на сигнала на бедствие на танкера „Сентрал парк“.

Поради зачестилите похищения на кораби в Червено море, този район остава изключително опасен и се препоръчва корабите, чийто маршрут преминава от там да обмислят други алтернативи.