В неделя беше съобщено за втори похитен танкер в Червено море в близост до бреговете на Йемен. Корабът е свързан с Израел, а на борда му има двама българи. До освобождаването му рано тази сутрин нито една групировка не е поела отговорност за похищението.

Веднага след подадения сигнал Министерството на външните работи извърши спешна проверка, която установи, че танкерът е бил отвлечен в близост до Аден, Йемен. Екипажът се състои от представители на много националности, сред които и двама българи.

Фирмата оператор на кораба даде изявление, в което се съобщава, че капитана на кораба е турски граждани, а на борда има още филипински, грузински, виетнамски, български и индийски граждани. От фирмата още съобщават, че корабът е превозвал фосфорна киселина.

Превзетият плавателен съд се нарича „Сентрал парк“ на компанията оператор „Зодиак Маритайм“. Танкерът е плавал под флага на Либерия в Аденския залив. Смята се, че корабът е собственост на базирана в Обединеното кралство компания, която е свързана с Израел. Седалището на компанията се намира в Лондон, а като собственик е посочен израелския милиардер Еял Офер.

Похищението на „Сентрал парк“ е поредната атака срещу плавателен съд около бреговете на Йемен в рамките на няколко седмици. Миналия петък товарен кораб, който е собственост на Израел е получил повреда в следствие на ирански дрон в Индийския океан.

Припомняме също, че само преди седмица друг танкер, на чийто борд има двама българи беше похитен от йеменското бунтовническо движение хуси.

След намеса на американски военен кораб, отвлечения танкер е освободен

Отвлеченият кораб е подал сигнал за бедствие, на който се отзовава американски военен плавателен съд. В момента танкерът „Сентрал парк“ и екипажът, който се намира на него са извън опасност.

До този момент подробностите относно освобождаването на кораба и как американските служители са успели да накарат нападателите да напуснат кораба остават неразкрити.

По думите на американски служител, който е пожелал да остане анонимен, американският ескадрен миноносец „Мейсън“ е отговорил на сигнал за бедствие изпратен от похитения танкер и сега плавателният съд е освободен.

От компанията, чиято собственост е танкера, направиха изявление, в което се казва, че корабът „Сентрал парк“, който е превозвал пълен товар фосфорна киселина е претърпял инцидент, който се предполага, че е свързан с пиратство докато е преминавал през международни води.

До момента никоя групировка от региона не е поела отговорност за отвличането на танкера собственост на „Зодиак Маритайм“. Теоретично частта от Аденския залив, в която е бил похитен кораба е под контрола на хусите.