Световната здравна организация проверява повишаването на случи на болни деца в Китай. На 13 ноември от СЗО обявиха, че се наблюдава увеличение на респираторните заболявания в Китай. Най-засегнати са деца, а случаите са свързани с патогени на инфлуенца и микоплазма пневмония. Тази бактерия най-често засяга млади пациенти.

Увеличението на заболелите деца от пневмония в Китай принуди СЗО да поиска повече информация относно разпространението на вирусната инфекция.

По-рано през този месец една от най-големите болници в Китай, която разполага с педиатрично отделение оповести, че средният брой пациенти приети по спешност се е увеличил на повече от 1600. Това се дължи на бързото разпространение на респираторни заболявания.

Според епидемиолози, строгите мерки през последните години, които бяха наложени във връзка с разпространението на Covid-19 може да доведат до по-нисък имунитет и по-голямо разпространение на бактериите и вирусите през зимните месеци.

Растат случите на заразени от пневмония деца в Китай

Медии сигнализират, че в педиатриите в Северен Китай са препълнени. Наложило се е затварянето на някои училища поради големия брой отсъствия на ученици и учители. Според китайските власти бумът на заразени деца е поради отпускането на мерките срещу ковид, което също е позволило по-бързото разпространение на познати патогени, сред които грип, микоплазмена пневмония, бактериална инфекция, които в повечето случаи засягат по-малки пациенти.

СЗО посочва, че не е ясно дали огнищата на пневмонията са свързани с увеличаване на респираторните инфекции, които Китай докладва през миналия месец. В тази връзка Световната здравна организация е поискала събирането на допълнителна епидемиологична и клинична информация, която да бъде включена към лабораторни резултати, които са докладвани от огнищата на заразата.

За спиране на разпространението на пневмонията, Китай трябва да вземе мерки като ваксиниране и въвеждането на носене на маски.

В отговор на изискани данни и доклади от СЗО, беше разпространен коментар на Националната здравна комисия, в който се посочва, че се обръща голямо внимание на диагностиката и грижите за здравето на децата, които са заболели от респираторни заболявания.

Повишаването на случаите на пневмония от части е било очаквано, тъй като Китай посреща първата зима без противоепидемични мерки след 3 годишен локдаун. След като ограниченията наложени заради ковид бяха премахнати и други държави като Великобритания и САЩ също отчетоха повишаване на пациентите с респираторни заболявания.

Китай отрича наличието на заразени от пневмония да е началото на нова световна епидемия. От китайските здравни власти посочват, че не се открили никакви нови патогени е отговор на поисканата от СЗО проверка.