Очакваше се примирието в Газа да започне днес на 23 ноември, но късно снощи стана ясно, че спирането на огъня между Хамас и Израел се налага да се отложи. Палестински служител заяви, че забавянето на изпълнението на примирието се дължи на нуждата от уточняване в последния момент кои заложници ще бъдат освободени и как ще се случи това.

Очакваше се примирието между Израел и Хамас да започне днес в 10 часа местно време, но поради някои причини свързани с все още необявените условия как ще се извърши размяната на заложници.

Няма точен час кога огънят ще бъде спрян и 4 дневното примирие ще влезе в сила, но се очаква това да стане възможно най-скоро.

Служителят, който е запознат с преговорния процес е пожелал да остане анонимен. Той коментира, че се е наложило забавяне заради имената на израелските заложници, които трябва да бъдат освободени и условията по освобождаването им.

Двете воюващи страни са си разменили списъци с имената на лица, които трябва да бъдат освободени. По думите на служителя са били обсъдени и въпроси относно достъпа на Червения кръст до заложниците преди тяхното освобождаване в Египет.

Примирието между Хамас и Израел е постигнато с международно посредничество. От израелска страна е предоставен списък с имена на затворници, които ще бъдат освободени след сключване на споразумението.

Този списък включва имената на 300 затворници. В замяна Хамас трябва да освободи 50 заложници като това ще даде началото на четиридневна пауза на огъня между двете държави, което може да доведе до извеждането на още заложници.

Междувременно е била подадена информация за атака от страна на израелската армия по цели на Хамас в Газ точно преди влизането на споразумението за четиридневна пауза на военните действия.

Преговори между Катар и Египет за спиране на огъня

Двете държави имат важна роля за постигане на примирие между Израел и Хамас. Преговорите, които се водят във връзка със спиране на огъня между Катар и Египет вървят в положителна насока.

Говорителят на катарското министерство на външните работи Маджид ал Ансари заяви, че работи с двете страни в конфликта както за връзката, която се поддържа с Египет и САЩ. Той гарантира, че примирието ще започне скоро и че всичко необходимо за изпълнение на споразумението между двете страни е на лице.

Спирането на военните действия ще позволи оказването на помощ на жителите на Газа. Очаква се Израел да прекрати сухопътната офанзива, за да може примирието да влезе в сила. Армията подготвя първата част от споразумението и организирането на извеждането на затворниците.