„Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички бяха по-спокойно, всички се отпуснаха.

Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата.”, заяви директорът на „Пирогов” проф.д-р Асен Балтов.

По неговите думи това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR тестове. Той е на мнение, че тези хора са опасни за здравната система.

Ситуацията в „Пирогов“

Проф. Балтов изрази желание да се наблегне най-вече на важните мерки в момента. Според него, медиците, които работят в COVID-отделения са доста по-защитени, защото са екипирани на много високо ниво и знаят, че са в опасна среда.

„Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват.”, препоръчва проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов” разкри още, че вероятно отново пред болницата ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента в двора на лечебното заведение действа само един.

Защо капацитетът на „Пирогов“ е запълнен

Към момента капацитетът на „Пирогов” е абсолютно запълнен. В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите - 68 случая, от които 4 са в Реанимация.

„За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус.

„Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната, което се очакваше да се случи.”, добави проф. Балтов.

Според него предстои отварянето на нови допълнителни отделения. Той увери, че в "Пирогов" има достатъчно лекари.

"Те обаче са изключително уморени. Това са 6 месеца постоянен труд.

За съжаление много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус.", посочи директорът на болницата.

Той е на мнение, че локалното ограничение в момента е най-ефективно и не е необходимо национално затягане на мерките. Проф. Балтов посочи, че е получил информация за провеждане на панаир в Търговище.

Според него той е причината за бум на заразените в областта. Такъв се забелязва в последните дни в Сливен.

"Много по-отговорно е на места да се вземат определени мерки. Министърът си върши много добре работата.

Директорът на местното РЗИ е един от хората, който трябва да определя мерките за областта. Все пак РЗИ налага контрола.

В някои градове мерките се спазват, в други не, ние няма как да знае къде точно се случва това.", каза проф. Балтов и подчерта, че има нужда от засилване на контрола и самоконтрола.

Проф. Балтов пожела кураж на колегите си за професионалния им празник и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията.