Нови скоростни рекорди във втория по големина град в България – Пловдив. Този път класацията на “Пътна полиция” оглави 19-годишно момиче,засечено да шофира със 184 км/ч при разрешени 50 в градски условия.

В същото време нарушителите в града под тепетата започват да се следят по иновативен начин, споделят от полицията.

„На 13 октомври в 00:10 ч. на един от булевардите в града е констатирана скорост от 184 км/ч при разрешени 50. Нарушителката е установена и за нея става ясно, че е с 11 месеца стаж зад волана.

Глобата е 150 лв и лишаване от право за управление. Това е поведение, което застрашава участниците в движението.”, заяви Ботьо Гиргинов, инспектор в „Пътна полиция” – Пловдив.

„Предлагаме чрез камерите за контрол на трафика в центъра да се заснемат и нарушенията, така че това чувство за безнаказаност у водачите най-накрая да бъде пресечено.”, коментира Володя Домашенко от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи.

Докато в Пловдив бързат, в София ще си взимат колела

„Процесът за велосипеди под наем в София тръгва още през 2016г. Заради съдебни процедури той не бе изпълнен.

Тази пролет приключи и последното дело, но пък ни завари в ситуация на пандемия. В едно от следващите заседания на СОС кметът трябва да внесе доклада, за да процедираме договора с концесионерите.“

Това заяви пред медиите зам.-кметът по направление „Транспорт и градска мобилност” Кристиан Кръстев.

Проектът е за изграждане на 33 стоянки, всяка с по 12 велосипеда. Допълнително ще бъде предвидена и възможност за изграждане на още 15 стоянки.

580 велосипеда ще бъдат в системата на столицата

„Идеята е да има конкретни места за тези велосипеди, а не да са хаотично пръснати като тротинетките”, каза Кръстев. Той добави, че концепцията е първите 30 минути да бъдат безплатни. След това всеки един час ще струва не повече от цената на билет в градския транспорт.

Той коментира и предприетите мерки в градския транспорт за справяне с пандемията.

„Мерките за контрол са в целия градски транспорт, но ние не можем да осигурим контрольори във всяко едно превозно средство. Заради пандемията ние ограничихме достъпа през първата врата.

Това бе с цел да запазим здравето на водачите. Надявам се съвсем скоро да можем да подновим и продажбата на билети от шофьорите на автобусите.”, заяви Кръстев.