Българска реч се чува в един от предизборните клипове на кандидата за президент на демократите в САЩ Джо Байдън. В него хора от различен произход обясняват на 25 езика защо ще гласуват за опонента на Тръмп.

Оказа се, че момичето, което говори на чист български, всъщност е американка, която е била на обмен в България преди 4 години и е живяла една година в приемно семейство у нас. Мнозина помислиха Маргарет Глисън за българка.

Може би не са далеч от истината. Въпреки че не е родена тук, тя изпитва голяма обич към България. Именно затова избира да участва в клипа на Джо Байдън с българска реч.

Къде е общото между България и Маргарет

„Аз съм доброволец в кампания. Там питаха дали някой говори чужди езици. Отговорих им, че знам български. Така бях избрана да участвам в клипа.”, обясни Глисън.

„Някои са деца на мигранти, трети знаят чуждия език заради религията, в която са избрали да вярват. Това е пъстра палитра от хора и съдби и затова видеото е толкова специално и красиво.

То показва културното богатство и на САЩ. Това е и посланието на самия Байдън – уважение към всички хора от различните краища на света, които живеят тук.”, разказа Маргарет.

„Под видеото видях коментар от рода на „Обединете се, българи!“. Не съм и предполагала, че е стигнало до България и че някой там ще го види.

Защото е за американските избори. Мислех, че ще го видят само приятелите ми от България в социалните мрежи. Не ми е и минавало през ума, че ще се стигне до това да давам телевизионно интервю за българска медия”, сподели още тя.

Какво помни Маргарет за България

Маргарет разказа и за спомените от страната ни, които е запечатала в съзнанието си.

„Имах уникални преживявания там. Всяка година по това време, когато настъпи есен, винаги мисля за България, защото тогава пристигнах в страната. Разхождах се из София. Помня и Коледа. Беше много специално за мен. Никога няма да го забравя.”, добави Глисън.

Уникалното, което е намерила в България, тя описва така:

„Очевидно българската храна и кухня. Нещо обаче, с което се свързах дълбоко, е балканското.

Не съм пътувала много из Балканите, така че всичко, което е балканско, за мен означава България – кулинария, архитектура, история.

Това е уникалното. Ходих и на уроци по хоро в едно село, близо до Хераково. Беше много специално. Танците с другите хора ми носеха живот.”, спомня си Маргарет.

Споделя, че след престоя си у нас се е върнала в САЩ като съвсем различен човек.