В пленарната зала на Народното събрание депутатите разискваха внесеното искане от БСП и ДПС за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева като председател на парламента.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова отново изложи основните аргументи за искането за оставка на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание, под което се подписаха цели 96 депутати от БСП и ДПС, а именно:

„Непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубо погазване на правилата на законодателния процес и думи, рушащи авторитета на парламента."

ГЕРБ и "Обединени патриоти" категорично заявиха, че ще гласуват против искането на БСП и ДПС за предсрочно освобождаване на Цвета Караянчева от председателското място на Народното събрание.

Веселин Марешки относно искането и събранието

„От ВОЛЯ не сме защитавали Цвета Караянчева, напротив. Всеки човек има своите слабости, прави грешки, най-вероятно и при нея е така.

Кои обаче са тези душмани, които искат оставката ѝ. Ние показахме, че настояващите за това са по-лоши от нея.

Това изказване беше не да я защитаваме, а да кажем, че ако трябва да махнем Караянчева, за да дойде Вигенин или Нинова – ние сме категорично против. Не го позволихме.”

Така лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки коментира дебатите около гласуването на оставката на Цвета Караянчева. От председателите на Народното събрание, които помни от предишни години, Марешки посочи, че Караянчева стои по-добре от всеки един от тях.

„Като административен ръководител считам, че тя е човек, който може да потушава напрежението и да води работата на Парламента.“, допълни лидерът на ВОЛЯ.

Според него по време на дебата са се чули страшни неща. Не е приятно някого да го плюят.”, добави Марешки.

Съдебните обвинения срещу себе си Марешки коментира по следния начин

„Получавам бизнес и политически удари заради дейността ми срещу корупцията и исканията за справедливост в България. Нарочват ме бизнесите като модел за ограбване на страната, срещу които скачаме.

Нарочват ме и политическите ми опоненти. Говори се явно, че съдът е на „Демократична България”, смята той.

Въпреки получените, присъди Марешки беше категоричен за това, че се чувства абсолютно достоен да бъде зам.-председател на Народното събрание.

„Атакуват ме Вигенин, Нинова и някакъв Кутев. Той ми отправя и лични заплахи.

Крещи ми „ще видиш ти какво ще стане”. Предупреждавам го обаче, че няма да му позволя да го прави.”, обясни по случая с подмятанията лидерът на ВОЛЯ.