„Още като започна тази епидемия, си казахме, че ще спечелим битката с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината.“

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Той подчерта още, че според броя на заразените в страната се наблюдава тенденция на покачване на новозаболелите. Според него здравната система разполага с легла на национално ниво и не се притеснява за нейния капацитет.

"Ако разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Те се дължат на няколко основни неща.

Първото - българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, каквито са разписани. Нашите мерките са достатъчно леки.

Най-важната от тях е носенето на маски. Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и неспазването на тези мерки, ще завишим контрола относно това.", обяви Ангелов.

Кой ще следи за спазването на мерките

„Контрол ще се осъществява ежедневно, дори и през нощта, от всички институции, на места, където има струпване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията.

РЗИ първо ще дава предписание, ако то не бъде изпълнено, следва затваряне на заведението. Законите са за всички, там, където не се спазват, ще има съответните сакнции – това е положението.", категоричен бе проф. Ангелов.

"По отношение на числата - 1380 са хоспитализирани, 67 са в интензивни отделения. Към днешна дата имаме 19% заетост от леглата за пациенти, които имат нужда от лечение без дихателна реанимация и 6% за пациенти в тежко състояние и с нужда от дихателна реанимация.", обяви данните здравният министър.

Имаме ли достатъчно медицински служители

Проф. Ангелов подчерта, че заразените медицински служители към днешна дата са 1440. За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25.

394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, а в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения.

Излекуваните медици до момента са 1030, починалите - 16.

Ще има ли затворени градове

В две области - Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 човека на 100 000. Здравният министър призова гражданите да не се пътува до тези области, освен ако не е наложително.

„По отношение на мерките. Преди няколко дни ние казахме, че мерките ще бъдат регионални и таргетни.

Областният щаб в Търговище разпореди много по-строги мерки, отколкото са в национален мащаб. Очаквам, че днес това ще направи и Благоевград.”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.