Министър-председателят на България Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои днес и утре в Брюксел. Във фокуса на разговорите на лидерите ще бъдат отношенията между Европейския съюз и Обединеното кралство след Брекзит.

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки ще направят пълен преглед и анализ на изпълнението на Споразумението за оттеглянето на Великобритания и на състоянието на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство. Ще се дискутира подготовката за всички възможни сценарии след края на преходния период, който приключва на 31 декември 2020 г.

Изменението на климата също е в дневния ред на Европейския съвет. Дебатът ще се проведе в контекста на представеното от ЕК предложение на План за климата до 2030 г., в който амбицията за намаляване на емисиите в ЕС до 2030 г. е повишена от 40 % на 55 % спрямо нивата от 1990 г.

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС ще обсъдят още настоящата епидемична обстановка в следствие на COVID-19, цялостната координация на мерките в отговор на пандемията и въпроси, свързани с разработването и разпространението на ваксина срещу новия вирус.

В рамките на заседанието на Европейския съвет, лидерите на държавите-членки ще дискутират отношенията между ЕС и Африка, както и други външнополитически въпроси.

Докато говорим за високото…

Поредно спречкване между граждани и „Топлофикация“. Този път изненадващо свадата не за надписани сметки, а заради блокиран достъп до входовете им заради разбит паркинг, който стои разкопан вече 4 месеца.

Дотук всичко изглежда нормално, но това не е всичко. Жителите на столичния квартал "Илинден" нямали топла вода до средата на септември и до днес не знаят кога ще бъде възстановен паркингът.

След като от „Топлофикация” разбраха за случая, те поставиха мостчета, по които да преминават гражданите от паркинга към входовете на блокове. Стеснен е и периметърът на оградата.

Впечатленията на гражданите след ремонта

„Никога не съм виждал толкова работници тук. Работиха бързо, сложиха бордюри.

Сложиха мостчета, понаместиха оградите. Тук имаше и много боклуци, а те ги изчистиха.”, сподели домоуправител на един от блоковете.

Жителите на квартала споделиха, че достъпа на жилищните кооперации е бил ограничен. Ремонтът е станал причина за два инцидента – жена е със счупена ръка след падане, друг пък с изкълчен глезен.

Ремонтът рефлектирал върху дейността на малките предприемачи в района.

„Имаме гаранционен срок. Паркингът трябваше да бъде приключен края на септември.

Не беше приключен и заради технически проблем – когато полагаме новите тръби на „Топлофикация”, те са свързани със система за течове и аварии.

За паркинга имахме проблем, тази система даде дефект. Имаше огради тук постоянно, отчитам, че стесняваха пътя до входовете, но по никакъв начин не компрометираме благоденствието на хората.”, обясни Ирен Димитрова– представител на фирмата – изпълнител.

Бе подчертано още, че ремонтът ще приключи до края на седмицата.