„COVID-19 категорично не е просто един грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по висока при различните възрастови групи.

Идеята, че се създава изкуствена паника, не отговаря на реалността.” Това заяви пред медиите вирусологът към университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова.

Тя добави още, че актуалната ситуация в Европа не е никак добра. Случаите се повишават с бърз темп, а вчера на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени от Щатите.

По мнението ѝ страните в Европа преминават през втори пик на заболяването, което в крайна сметка е било очаквано. Той идвал след период, в който хората са били ограничени заради рестрикциите и повишаването било нормално.

Актуални мерки ли взема България

„Ефектът върху икономиката и много други фактори трябва да бъдат взети предвид.”, споделя д-р Петрова.

Тя добави, че в началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска, което все пак е положително. Тези млади хора, обаче се срещат с по-възрастни от тях, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност в следващите месеци, смята вирусологът.

Какви са най-важните неща, които да правим

Д-р Петрова вижда няколко елемента около COVID-19, които абсолютно всеки човек, част от обществото, трябва да има предвид. Единият от тях са маските, казва тя.

„Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е продиктувано от много фактори. В началото на пандемията нямаше достатъчно налични маски и предпазни средства и това е причината те да се ползват и препоръчат с приоритет от здравния сектор.

Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега, обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Въпросът дали маските могат да ни предпазят дори не стои на дневен ред".

Колективният имунитет е другото важно нещо, което, обаче не трябва да се достигне на всяка цена, споделя специалистът.

„Този подход не само е неетичен, но и не е подкрепен от научни данни. Тази стратегия разчита на факта, че когато си инфектиран веднъж, то повече няма да можеш да бъдеш заразен от вируса.

При COVID-19, обаче това въобще не е вярно. Има много случаи, в които човек бива заразен повторно от инфекцията, защото тя е доста силна.”, казва д-р Петрова.

Тя допълва, че изградените антитела не означават задължително, че няма да можем да се заразим изобщо. В много от случаите те допринасят за по-лекото прекарване на болестта, но не и за абсолютно измъкване от нея.