"Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът". Това заяви пред медиите енергийният ни министър Теменужда Петкова.

Петкова допълни още, че преди да говорим за каквато и да е цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно и това е енергийната сигурност на всяка една държава.

Какво ще се обсъжда днес

„В решението, което днес предстои да обсъдим е даден един срок, в който министърът на енергетиката трябва да докладва с резултатите от това проучване и с резултатите от преговорите, които са проведени с американски компании, които развиват ядрени технологии. Този срок е до месец януари 2021 година.

В рамките на него аз се надявам да имаме много по-конкретна и точна информация“, добави обнадеждена тя.

Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности изисква много дълъг период от време. Тя добави, че нашата основна цел е диверсифициране енергийните ресурси.

„Така че насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят“, добави Петкова.

А какво става с АЕЦ „Белене“

Относно АЕЦ „Белене”, министър Петкова заяви, че са положени изключително големи усилия страната ни да излезе по възможно най-добрия начин от ситуацията.

„Успяхме да накараме „Росатом” да се откажат от големите лихви. Подписахме и споразумение с тях, с което те се отказват да предявят претенции към държавата.

Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при възможно най-добрите условия, които могат да се осигурят. Надявам се скоро да имаме напълно ясна идея, какво ще се случи с тях.”, каза Петкова по темата с „Белене“.

Според нея няма как да има отказване от строителството на нови блокове в Белене. Като една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни.

Бойко Борисов се похвали във Фейсбук

"За последните 11 години България е увеличила с цели три пъти своите нетни активи на глава от населението до 9586 евро. Това е видимо от проучване на авторитетния германския застраховател Allianz.", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook профила си.

„Благодарение на добрите резултати през последните години българските домакинства и икономика са подготвени за кризата“, твърди още министър-председателят на България Бойко Борисов.