„Сега прекарвам повече време с децата и жена си. Сега е моментът за семейството. Отделям време и на фондацията си, с която от 11 години помагаме на талантливи българчета. Да, липсва ми футболът, но няма как. Сега гледам футбол по телевизията, но не е същото”. Това заяви българската футболна легенда Димитър Бербатов в интервю за онлайн списанието Marca Plus.

Запитан откъде е намерил мотивация да играе „почти до 40-годишен“, легендарният Бербо отговори:

„Основната причина, естествено, е любовта към футбола. Също така, имах щастието да се размина с тежка контузия по време на кариерата. Един ден обаче тялото ми каза: „Димитър, време е да кажеш „сбогом“. В сърцето остава това, че играх за големи отбори и вкарах много попадения“.

Животът отвъд границите

„Когато напуснах българския футбол и отидох в Германия, се развих във всяко отношение – тренирах повече и внимавах повече какво ям. Превърнах се в мъж.

Когато стана факт трансферът ми в „Тотнъм”, си казах: „Майко мила, платиха 15 милиона за мен“. С „Тотнъм” спечелихме Купата на Лигата под ръководството на Хуанде Рамос.

Той вярваше в мен и ме пускаше във всеки мач. Спомням си, че когато стана ясно, че отивам в „Юнайтед”, ме повика и ми каза: „Берба, ако си отидеш, с теб си отива красивият футбол“.

Това е най-големият комплимент, който са ми правили“, спомни си бившият голаджия.

„Още в първата си година в „Юнайтед” спечелих Премиър лийг. Никой българин не го беше правил до момента.

Освен това станах голмайстор, което беше много специално за мен. Играх с играчи като Скоулс, Кристиано Роналдо, Рууни... Естествено научих много и от Алекс Фъргюсън.

В България много дечица искат да бъдат като Кристиано Роналдо. Имитират го как празнува гол, как се засилва при удар.

Да, но трябва да знаят, че той хвърля страшно много усилия. Идва първи на тренировка и си тръгва последен“, сподели Бербо.

„На 37 години реших да отида в Индия. Изживях нещо различно.

След това си казах, че е време да спра“, довери той.

„За мен най-добрите нападатели са Меси и Роналдо. След тях е Левандовски. За Бензема мисля, че е сред нападателите, които не са оценени достатъчно.

Той бележи, асистира и помага много на своите съотборници. За мен той е на нивото на нападатели като Левандовски и Агуеро.“, коментира българинът.

Кой е най-добрият футболист в света

„Целият свят се пита кой е най-добрият – Меси или Роналдо. Моля Ви, не ме питайте.

Невероятно е, когато един играч е на върхово ниво четири или пет години. А представете си 15!“, каза той.

Запитан кой според него би бил адекватен заместник на Меси в „Барселона”, Бербатов отговори:

„Замисляйки се, на първо място се появява името на Мбапе. Той е феномен. Вижда и чете футбола по много лесен начин. Ако контузиите го подминават, ще вземе „Златната топка“.