Напълно изненадващи проверки ще се провеждат на всички по-големи пазари в София. Инспектори на Столична община ще проверяват дали се спазват противоепидемичните мерки в най-големия град в България.

Изискванията, за които ще се следи

В закритата част на тържищата ще трябва всички хора задължително да са с маски и да спазват достатъчнто голямо разстояние един от друг.

Отговорът дали въпросните изисквания се спазват потърсиха инспекторите към Столична община на изненадваща проверка на Женския пазар. Зам.-кметът по финанси на София заяви, че ако нарушения има, те ще бъдат категорично санкционирани.

До глоби, обаче не се стигна. Така се получи, защото всички продавачи и посетители на пазара бяха напълно изрядни. Така било всеки ден, споделят повечето от хората, на които им се налага всеки ден да са на терен там.

„Всеки ден сме с маски, стриктно работим, с ръкавици и с маски, в пазара един болен няма с коронавирус”, казват някои от продавачите.

Как се приемат нуждите от спазване на мерките

Макар и противоепидемичните мерки да се спазват стриктно, те често водят до недоволство и напрежение сред хората, на които всеки ден им се налага да живеят с тях.

„Най-много негодуват срещу това, че има еднопосочно движение и че входът не може да бъде изход. Иначе те са дисциплинирани за маските.”, казва Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане”, съдейки по своите собствени наблюдения.

А докато клиентите се оплакваха от маршрута, то продавачите се притесняват от по-малкото работа и респективно парите, които се изваждат на дневна база от труда, който се полага. На прицел в следващите дни ще бъдат и останалите пазари в столицата, където също има сигнали за неспазване на противоепидемичните мерки.

От Столична община увериха, че към момента в никакъв случай не се обмисля пълното затваряне на пазарите, както бе през най-сериозните дни на пандемията.

Има ли разлика между коронавирус и грип

Според експертите на първия етап симптомите на коронавируса могат лесно да бъдат объркани с проявите на грип в организма. В повечето случаи и двете заболявания са придружени от висока температура, кашлица, болки в ставите и главоболие.

Понякога болните имат и съпътстваща хрема, усещат слабост и се задушават. Но има поне два симптома, чиято поява най-вероятно означава, че сме настинали или караме грип, а не COVID-19 - възпалено гърло и кихане.

И двата симптома са признаци на инфекция на горните дихателни пътища. Коронавирусът засяга предимно долните дихателни пътища и инфектираният човек ще има предимно суха кашлица, задух и/или пневмония, а не силно възпалено гърло.