Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа пред парламентарната Комисия за ревизия на управлението, че му бил показан запис с издевателства над затворник.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска повече конкретика и заяви, че в такива случаи трябва да се посочват места, имена и кръг лица.

"Това са стари проблеми и не може да се заблуждаваме, че са изчезнали!", каза Стоилов преди първото си участие в заседание на ВСС.

Той отново поиска да бъде направен пълен анализ на работата на Спецсъда и прокуратурата и едва тогава да се вземе решение за тяхното бъдеще. Според служебния министър този анализ трябва да обхване целия период - от създаването на спецмагистратурите до днес.

Янаки Стоилов коментира и проектодекларацията, която пленумът на ВСС ще обсъди в тази посока.

"С или без нея този въпрос не може да бъде заобиколен. Но без анализ на свършеното и това какви са проблемите, ще е израз на предубеденост да се излиза с предложения", смята още Янаки Стоилов.

Напомняме как премина изслушването

Спорове, заплахи и скандали белязаха последния ден на парламента, когато се проведе и заседанието по изслушване. Атмосферата се нажежи вечерта по време на заседанието на Комисията по ревизия.

Обвинения в рекет, познанства с премиера и сделки за милиони сложиха точка на последното заседание, на последната останала комисия в парламента. На заседанието, освен бизнесменът Светослав Илчовски, беше изслушан и предприемачът Иван Ангелов, обвинен от Илчовски в рекет и тесни връзки с премиера.

Три дни след като беше описан като „ковчежник на властта” и обвинен в борсови спекулации от Светослав Илчовски, Иван Ангелов се появи в комисията, за да каже своята гледна точка. И седна точно до човека, който го обвини.

Ангелов отрече всички обвинения, освен че е близък с премиера, играят карти и му е помагал. Изслушването нажежи страстите заради процедурни хватки и надприказване на депутати. Наложи се дори да бъдат извикани хората от НСО.

Заседанието започна с обвинение към Мая Манолова, че депутатите от ГЕРБ нямат документите от сигнала на Илчовски.

„Абсурд! Някой оклеветява някого и вие закривате комисията, а ние нямаме достъп до документите”, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ.

Тогава Комисията едва бе открита

Комисията все пак беше открита, така всички чуха разказите на засегнатите страни. Но страстите се нажежиха след спор за процедурни хватки.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обяви, че бил заплашван с жестове от човек с черна тениска. След размяна на реплики, страстите се успокоиха и започна изслушването по същество.