Продължава разследването на стрелбата в столичното метро. 63-годишен мъж се самоуби, а преди това стреля 4 пъти по жена на 56 години в едно от влакчетата.

Жената е в много тежко състояние в реанимацията на болница "Света Анна". Извършени са ѝ две операции, при които са извадени два куршума. Третият е открит на местопрестъплението.

„Жената е в реанимацията, в нестабилно състояние е. Прави се всичко възможно.

Тук имаме много опитен екип от реаниматори, които ще направят всичко възможно да спасят живота ѝ. Вчера, непосредствено след пристигането ѝ, са събрани два екипа хирурзи.

Непосредствено след приключването на многочасова операция на коремната област, неврохирурзи започнаха обработка на раната на главата. Там проектилът е минал през главата и е извън тялото на пациентката.”, обясни говорителят на УМБАЛ „Св. Анна” Антон Луков.

Окървавените тела на мъжа и жената са открити от пътничка, която е сигнализирала машиниста на мотрисата. Той съответно информира полицията.

Смята се, че мъжът е изчакал последният вагон да се изпразни, за да опита да извърши убийството. Няма преки очевидци на случилото се.

Ще се разглеждат камерите, за да се изясни дали двамата са се качили от една спирка.

Кои са засегнатите в инцидента

Мъжът и жената са имали свои семейства и нямат роднинска връзка помежду си. Предполага се, че са имали любовни отношения, но това тепърва ще се проверява от разследващите.

Жената е трябвало да пътува за Брюксел. Носела е малък куфар в себе си.

Мъжът е бивш военен, а след като се е пенсионирал е работил в различни охранителни фирми. Оръжието, с което се е самоубил, е законно и е лично притежание.

Няма данни жената да е подавала жалби срещу него. От днес започват разпити на близките на мъжа и жената. Полицията подозира, че опитът за убийство е добре планиран.

Мнението на Ботев

„Това е един обикновен битов случай. Той обаче предизвика много въпросителни. Първо, можеше ли да се проведат профилактични действия, за да не се случи подобно престъпление? - не е възможно. Тук, проблемът е каква е психологическата насоченост на дееца. По принцип е много трудно да се предвиди какво мисли даден индивид в конкретен момент и на какво е способен”.

Така криминалистът Ботьо Ботев коментира стрелбата в столичното метро, станала в сряда следобед.

По думите му няма данни извършителят да има криминално минало.

"Той е минал и през психиатрични прегледи, след като е работил в охранителни фирми." - поясни Ботев.

„В хода на разследването ще стане ясно дали престъплението е било планувано предварително.  Според мен става въпрос за инцидентно възникнала агресия. Ако го е планувал, е можел да извърши убийството на много други места. Подобни случаи не са редки. Деецът може би е изчакал хората да слязат, за да останат сами. Представете си какво би станало, ако беше стрелял, докато има други пътуващи във влакчето”, каза още криминалистът.