Атанас Добрев, заместник-министър на земеделието, даде указания на ловците за летните им излети, които касаят безопасността и мерките за неразпространението на АЧС.

Той наблегна на стриктното спазване на дисциплината по отношение на ловното законодателство, които да подпомогнат борбата на държавата с разпространението на заразата.

Пред ловци от района на селата Баново и Суворово беше проведен инструктаж на дружинките, които излизат за дребен пернат дивеч - пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Атанас Добрев пожела наслука на ловците и използва случая, за да им напомни, че безопасността и вниманието трябва винаги да са на високо ниво и самите ловци трябва да се пазят взаимно.

По време на разговорите с ловците от двете села, заместник-министърът неколкократно каза, че тази година се налага да се внимава повече от обичайното, заради усложнената епизоотична обстановка от навлязлата зараза от африканска чума по свинете.

Задължителна дезинфекция на ловната екипировка

Тук в детайли беше пояснено и припомнено това, че трябва да се спазват всички задължителни санитарно-хигиенни предписания. Това включва задължителното да се почистват и дезинфекцират обувките с вода и препарат при напускане на ловните територии и преди навлизането в населените места.

Предписанията за дезинфекция важат и за ловните стикове, специализираното облекло и на практика цялото оборудване на ловците. По време на ловните излети трябва да се прибират всички отпадъци и да не се оставя нищо в горите и по полята. Така ще се ограничи възможността заразата да се разпространи допълнително.

Добрев напомни, че в случай, че бъде намерено диво прасе или други животни с нетипично поведение трябва незабавно да се подаде сигнал на телефон 122. Задължително е да бъдат информирани и местните горски или ловни стопанства, за да може да се реагира възможно най-бързо.

Предвиждат се промени в датите за лов на диви прасета

Съобщено беше, че в момента се обсъждат промени в Закона за лова и опазване на дивеча, които предвиждат груповия лов на диви прасета да започва с две седмици по-рано и да приключва два месеца по-късно, спрямо предписанията в момента.