Председателят на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова призова да бъдат допуснати граждани на заседанията на КЕВР днес, на които се предвижда да бъдат обсъдени бизнес плановете на ВиК дружествата за периода 2022-2026 г. Това съобщиха от пресофиса на партията. По думите на Манолова на заседанията ще присъстват само ВиК операторите.

Манолова заяви категорично, че средно със 70% е поскъпнала водата в последните пет години, предвижда се ново увеличение.

„Зад по-високите цени на водата не стои подобрение на качеството на ВиК услугата, намаляване на течовете, по-бързо отстраняване на аварии и непрекъснатост на водоподаването, нито КЕВР е направила анализ какво се е променило в резултат на поскъпването.”, смята Манолова.

„В Разград плащат най-скъпата вода - 3,63 лв., а ВиК операторът предвижда загубите на вода да намалеят от 70 процента в момента на 68 процента през 2026 г. ВиК - Добрич, което получи над 20 млн. лв. от Държавния ВиК холдинг, предвижда загубите на вода през 2026 г. да продължат да са 82 %, както е сега”, посочи Манолова. Тя припомни, че ВиК холдингът е раздал кредити на ВиК-дружествата от по 10-15-20 млн. лв., а „най-щедрият подарък” е бил за ВиК - Добрич.

Мая Манолова посочи, че предстои решение на КЕВР през юни и юли за увеличение на цените на парното и тока и призова регулаторът да обясни на хората ползите от поскъпването.

Изявена гражданска позиция, но по друг проблем

Стотици жители на села в Родопската яка край Пловдив събират протестна подписка срещу изградените мантинели на Околовръстното шосе на Пловдив. Според хората така пътят се стеснява и има реална опасност от тежки инциденти.

Много от тях смятат, че при тежката катастрофа навръх Великден на същото трасе жертвите са били три, защото няма банкет, където водачите да отбият.

„Смятам, че притесненията на хората са малко пресилени. Мантинелите отговарят на изискванията.

Когато един автомобил аварира, трябва да се изнесе плътно вдясно.”, каза инж. Валентина Бакърджиева от Областно пътно управление – Пловдив.

„Вчера се свързаха и хора от Пловдив с нас и направиха онлайн петиция”, каза Десислава Терзиева, кмет на Марково.

„Слънчев бряг“ – лишен от вода

153 апартамента в комплекс в „Слънчев бряг” вече осми ден са без вода и ток в общите помещения заради спор на собствениците на имоти със инвеститора. В района живеят много българи и чужденци, някои от които целогодишно.

„Водата е спряна, защото инвеститорите твърдят, че сметките не са платени. Не е така. Платили сме всичко", твърдят хората.

„Изненадан съм от това, което казват. Задълженията само за 2020 г. са в размер 29,086 евро. Основната причина, да не са събрани парите, е че хората нямат разписани договори с фирмата, която изпълнява поддръжката”, каза инвеститорът Любомир Гахтабов.