„Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък. От 1,972,000 души в тази група, около 17,5 процента са получили и двете дози ваксина.

Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е именно населението над 60 години. Целта на промяната в „зелените коридори” беше да се даде приоритет на тази най-застрашена група”.

Това заяви служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов тази сутрин пред медиите.

„Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той получава дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст.”, посочи още той.

Ще има ли върнати, или хора, на които се отказва

Златанов беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират.

„Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо, че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – даже се е увеличил. Ако някъде има върнати хора – информирайте ни. Готови сме да бъдем адекватни на момента само и само да няма върнати хора”. – каза той.

„Целта на всички начини на записване за ваксинация е хората да разберат, че имунизирането е изключително важно, за да бъдем подготвени за справяне с пандемията. Приоритет даваме на най-уязвимите хора – тези, при които има най-висока смъртност и които преболедуват най-тежко.

Опитваме се максимална част от хората над 60 години да бъде имунизирана.”, коментира Александър Златанов.

Как се процедира при най-възрастните

„Търсейки имунитет на населението от около 60 процента, като една част от тях ще го получат преболедувайки вируса, други - от това, че са имунизирани, смятаме че ще има справяне с пандемията и ще се получи една безопасна среда.

Иска ни се хората над 60 години да не достигнат до този имунитет чрез преболедуване, а чрез ваксинация, защото има голям риск за тях.”, посочи Златанов.

От думите му стана ясно още, че работещите в пунктовете за ваксинация, както и личите лекари, когато се извършва имунизацията при тях, имат задължението да дават приоритет за ваксинация на хората над 60 години.

Целта на здравното министерство през следващите два месеца ще бъде да има по 50 хиляди поставени дози ваксини на ден.

Ще бъдат ли уволнявани директори бе попитан Златанов

„Не, това към този момент не е вярно. Получиха се сигнали и се назначиха проверка за Александровска. Според мен от нейния резултат ще има и последващи действия. Какъв ще бъде той – не знам”.