Жителите и туристическият бранш в Кранево са готови на протест срещу лошата инфраструктура в курортното село, липсата на поддръжка и чистота. Твърдят, че окаяно състояние на селото ще провали летния сезон и не искат да посрещат туристите с дупки и боклуци.

Затова са готови да затворят пътя Варна – Дуранкулак, ако община Балчик не им обърне внимание.

Около 1,200 са постоянно живеещите в Кранево, но в пика на летния туристически сезон в селото се събират до около 20,000 души. Легловата му база е по-голяма от тази в курортния комплекс Албена, а плажната ивица не й отстъпва по големина и привлекателност.

Инфраструктурата в Кранево

В пълен контраст, обаче е цялата инфраструктура в района.

„Проблемите от година на година все повече назряват. Уличната инфраструктура, осветлението, чистотата са под всякаква критика.”, смята хотелиерът Люцкан Малджиев.

Кранево има дългогодишен имидж на място за спортен и детски туризъм:

„Ние сме изцяло със спортна насоченост, правим над 40 или 50 мероприятия, с международен характер в това число”, подчерта Орлин Джелепов, управител на хотелски комплекс

„Организираните групи деца, които ние каним, са по наши програми и по програми на наши партньори. Най-неприятното е това, че ние ги обучаваме да пазят чистота, да се грижат за екологията, за природата и те излизат извън нашия хотел, и се срещат с реалността”, добави Венета Михайлова, която е управител на детския лагер в селото.

Проблемите със замърсяването на Кранево

А кметът на Кранево свика общоселско събрание с един единствен мотив.

„Мръсотията в Кранево вече е нетърпима! Няколко майки ми се обадиха за кърлежи, за змийчета, за гущерчета и като минете в която и да е част на селото, тревата е до кръста. Всичко това нещо е в разруха”, смята Румен Николов.

Основната причина за това състояние е липсата на средства, заявява кметът. До миналата година шестте села с избираеми кметове в община Балчик са били на делегирани бюджети и са разполагали с по няколкостотин хиляди лева. Според общинския кмет Николай Ангелов за първи път хазната е на загуба с около 3 млн. лв.

„COVID кризата се отрази изключително много на бюджета на община Балчик. Естествено, че трябва да се направят някакви икономии”, смята той.

Според Ангелов миналата година нямало и постъпления от имотни сделки в Кранево, а таксата за битови отпадъци била намалена. Според бизнеса и кмета на селото обаче нещата не стоят така. Само такса „смет”, която селото отчислява годишно, е над 1 млн. лв.

„Пандемията изобщо не влияе на пазара! Извършиха се 2 сделки миналата година към 10 млн. лв. В момента имам един инвеститор, който строи за 60 млн. лв. обект”, обясни кметът на Кранево.

По закон 30% от налозите върху имотните сделки би следвало да се влагат в инфраструктурата на населеното място, където се сключват.