По-рано днес оловните търкания между Китай и Индия сякаш прераснаха в малък локален конфликт. Спрямо териториите на двете държави, конфликтът обхваща китайската гранична област Аксай Чин, а Индия жертва спокойствието на своя регион Ладак.

Вчера, на 22-ри юни се проведоха топли и приветливи разговори между Индия и Китай, където бяха обсъдени от най-належащите теми. Изходът от срещата беше взимането на решението да се спрат набезите и в двете посоки.

"Преговорите на равнище командири на корпуси се проведоха в Молдо в сърдечна, положителна и конструктивна атмосфера. Налице е взаимен консенсус за оттегляне на войските. Варианти за оттеглянето на войските от всички спорни райони в Източен Ладак бяха обсъдени и ще бъдат предприети и от двете страни", се казва в съобщение на редовните въоръжени сили на Индия.

Как започна всичко

Държавите Китай и Индия поеха мини военни действия една срещу друга за първи път на 15-ти юни. Първата пушка гръмна в малка и без това разклатена територия.

На това място се срещат и двете горепосочени територии. Професионалната индийска армия подаде официални данни за това, че 20 войници са били убити, а повече от 80 мъже са били ранени в инцидента.

Историческия поглед над нещата

Последно през 1962 г., когато е била и войната между Индия и Китай, двете държави никога не са се заемали да решат къде да бъде начертана една точна и прецизна линия в Хималаите. Вследствие от този факт, по тази линия често са се наблюдавали леки схватки между двете огромни страни.

Вчера следобед руските медии обявиха, че Индия обмисляла вариант, в който да пришпори Русия да ускори доставката на поръчаните ракетни системи за противоракетна отбрана от вида С-400. Това е обявил източникът от индийското военно министерство, който е пожелал да остане анонимен.

В скоро време се предвижда също така индийският военен министър да се срещне и руския вицепремиер Юрий Борисов, който отговаря включително за военните и космическите въпроси.