Двама млади и амбициозни дизайнери от Великобритания изобретиха приспособление, което ще ни помогне да отваряме врати без реално да докосваме дръжките.

Те смятат, че тяхната разработка ще помогне в борбата с разпространението на опасната болест, убила много по света.

Целта им е максимално да се ограничи физическият контакт с опасните повърхности като брави и дръжки.

Причината за изобретяването

„Живея в жилищен блок и бях силно разочарован от броя на вратите между моя апартамент и външния свят.

Ако излезете до близкия квартален магазин може да се окажете със замърсени ръце само за 30 секунди.

И тогава се замислих – как с уменията, които имам, мога да предотвратя този досег с ужасно много врати”, обясни архитектът и дизайнер Иво Тедбъри, чиято е и идеята за произведението.

И двамата имаме достъп до 3D принтери, така че да може да изпробваме дизайна доста бързо. Фреди свърши чудесна работа в оптимизирането на дизайна за бърз печат и окончателен монтаж.

Без да сме медици или участници на фронтовата линия, с радост се опитахме да помогнем в борбата с коронавируса по други начини”, допълва в интервюто си Тедбъри.

С какво помага 3D принтерът?

Фреди Хонг, който е част от школата по архитектура в Бартлет, обяснява, че проектът може да оживее много бързо. Всичко, от което се нуждаят хората е достъп до 3D принтер.

Според тях отпечатването на всяко устройство отнема по-малко от 3 часа, след което само за около 30 секунди биха могли да се монтират адаптери към вратите в домовете ни, офиса и дори в магазини, аптеки и банки.

Така може да се намали до минимум опасността от разпространение на вируса във всекидневието.

„Става въпрос за пластмасов адаптер, който се прикрепя към стандартна дръжка на вратата с помощта на две кабелни връзки.

Така можете да отворите вратата с лакът, без да се налага да докосвате дръжката. Просто закачате вратата с предмишницата, като избягвате всякакъв допир и контакт със самата дръжка.

Нашата цел е да променим обкръжаващата среда и най-вече поведението на хората”, каза още архитектът на проекта.