Новото огнище на COVID-19 в България е областният град Кюстендил. Открити са 13 са случаи, като общото между тях е, че са свързани с работата на ТЕЦ "Бобов дол". В болница в Дупница са настанени трима души.

Какво е породило масовото заразяване?

Болестта е започнала пътя си от ремонтния персонал на електроцеха в ТЕЦ "Бобов дол". Там работят около 30 на брой служители.

По информация от лекарите, първи се е заразил главният механик на групата, а след което седем от неговите подчинени.

Големият риск за служителите е заради това, че работят заедно по цял ден и ползват един и същ транспорт от и до работното място. Транспортът е организиран така, че работници пристигат с пътнически автобуси.

Вътре в помещението пространството е достатъчно, за да нямат работниците близък досег един до друг, но въпреки това заразата се е разнесла бързо. Назначена е незабавна дезинфекция.

От 32-ма души ремонтен персонал 8 човека са с положителни проби като първият разболял се е механикът на електроцеха. Другите хора са негови подчинени“, заяви Емил Христов, директор на ТЕЦ-а.

Какви мерки още са взети?

Вече са направени тестове на 70 от служителите в централата. Според ръководството на ТЕЦ-а няма опасност заразата да се разнесе извън електроцеха.

В ТЕЦ "Бобов дол" работят около 900 души. Голяма част от тях идват на работа с организиран превоз от близките селца, както и от областния град Кюстендил.

Според ръководителите на централата именно пътническите автобуси са мястото, на което е възможно заразата да се е предала.

„Пътуват заедно, това е основното. Работилниците са доста обширни, пръскат се, дезинфекцират се 3 пъти в денонощието.

Хората носят маски. Сутрин се мери температурата на входа на централата“, посочи директорът Христов.

Зараза и в околността

В село Ресилово има пет положителни проби. Нулевият пациент е служител на ТЕЦ „Бобов дол“.

Всъщност става въпрос за две семейства – двама мъже от ТЕЦ-а и техните семейства. Те са под карантина по домовете си.

Да се надяваме, че няма да има напрежение и притеснения и всичко ще мине гладко“, коментира Марияна Доцина, заемаща поста кмет в с. Ресилово.