Много време се мина, а доста неща се изписаха – нарушаване на права и свободи, танкове и армия ли не се призоваваха, какво ли не стана. От днес, обаче, пада забраната за посещаване на паркове в страната.

Не, не бързайте да се радвате съвсем, защото това ще се случва само при определени правила и маршрути.

Ето малко подробности за това кой, къде и кога ще може да ходи безнаказано в българските паркове и градинки.

Част от ограниченията

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че десет столични парка ще бъдат отворени за родители с малки деца и бременни жени между 9.30 часа и 18.30 часа. Ще се допускат най-много по двама възрастни.

Ще могат да се разхождат деца до максимална видима възраст от 12 години. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които бягат за здраве.

Движението на хората е еднопосочно. Дават им се листовки, за да видят къде могат да вървят в парка и какви правила да спазват.

Дезинфекция с разтвори се извършва на входа, след което има електронни табла с мерките“, заяви Красимир Димитров от Столичната община.

„Носенето на предпазни маски е задължително, да съблюдават дистанция е най-важно и да знаят, че има вход и изход, за да няма събиране на групи.

Семействата могат да бъдат с децата си около 2 часа по дадения маршрут и след това трябва да излязат от изхода“, обясни още в коментара си Димитров.

Кой ще следи за спазването?

В София за реда ще следят 40 служителя от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“, а още около 50 доброволци ще помагат за упражняването на контрол.

Други две частни охранителни фирми ще се включат с част от своите хора. Общинска полиция ще ангажира 19 свои патрула.

Има още една важна подробност – посетителите на парковете, обаче, няма да могат да сядат на тревата или пейките.

Остават в сила забраните за посещения на градинки и междублокови пространства, както и съоръженията за игри и заведенията за хранене.