Само от началото на 2019 година до края на месец октомври от всички приюти, които са част от структурите на Общинско предприятие „Екоравновесие“, са осиновени 717 кучета благодарение на различни инициативи, които запознават обществеността с проблемите на изоставените животни.

Така благодарение на седмичните разходки от страна на доброволци, една не малка част от животните намериха нов дом и любящи стопани.

За сравнение през изминалата 2018 година, осиновените животни са били 600. През тази година кастрираните кучета са 2260, а в Общинската ветеринарна клиника „Връбница“ за лечение са постъпили 286 кучета.

В рамките на кампанията на кастрация на дворни кучета са кастрирани 374 кучета.

„Осиновявай, не купувай” e кампания, организирана от ОП „Екоравновесие" и Столичната община за насърчаване на осиновяванията и намиране дом на кучетата, настанени в общинските приюти.

Началото на кампанията е поставено през 2017 година и вече трета поредна година тя се подпомага от различни събития, които помагат да добие широк обществен отзвук.

Благодарение на това кучетата, които са настанени в различни приюти, се извеждат извън общинските приюти на различни обществени места.

Кучетата се водят в града, за да могат хората да ги видят

Докато траят тези разходки всеки желаещ може да се запознае с четириногите и да поиграе с тях, да ги разходи, погали и ако установи, че някое от кучетата му допада, да се запознае с процедурата по осиновяване.

То може да се извърши веднага и на място, като от страна на хората е нужно единствено да се идентифицират с лична карта.

В рамките на кампанията през 2019 г. кучета от общинските приюти бяха представени в четвъртото издание на Sofia Green Fashion Days и в два столични парка – на 8 юни в „Борисова градина“ и на 6 юли в парк „Заимов“.

Над 40 кучета са заминали за Германия

На фона на всички усилия на дружеството и Столична Община, се отчитат и подобрените отношения с различни чуждестранни организации.

Съгласно сключено споразумение за сътрудничество между Столична община и германската неправителствена организация „Щройнерхилфе Булгариен“ от 31 юли 2019 г. за осиновяване на кучета от общинските приюти 43 кучета са осиновени в Германия.

За желаещите да осиновят куче над една година, това може да стане на място в общинския приют в село Горни Богров.

Тези, които искат малко кученце трябва да посетят приюта, който се намира в столичния квартал „Слатина“.