Един от най-стресиращите моменти около празниците е изборът на подаръците за приятелите и семейството.

Всеки четвърти човек не си спомня какво е получил за Коледа миналата година, затова е важно да се постараете при избора на подаръци.

Много е трудно да предвидите желанията на всички. Затова ще ви дадем няколко насочващи съвета, какви подаръци да избягвате.

1. Козметичен комплект

Това е подарък, който изисква минимални усилия, за да го купите, тъй като се предлага в много магазини.

Но ако изберете, например, продукти против стареене, рискувате да изпратите грешно послание с подаръка.

Дори и просто да се опитате да помогнете, не трябва да избирате продукти, които могат да намекват за кожни проблеми например.

2. Писалка

Те обикновено са доста скъпи и наистина твърде скучни. Повечето писалки са много неудобни за писане, защото са твърде тежки.

3. Пари в брой

Даването на пари в брой е вариант за хората, които нямат възможност да отделят време за покупки.

За съжаление обаче, вашите близки ще осъзнаят, че не сте вложили много старание в избора на подарък.

По-добрия вариант, дори и да нямате достатъчно време да обикаляте по моловете, е да им вземете подаръчна карта от някой техен любим магазин.

4. Кантар

Не е добре да намеквате на близките си, че трябва да се качват по-често на кантара. Това важи особено за коледните празници.

Шансовете да зарадвате някой с такъв подарък са минимални. По-скоро ще постигнете обратния ефект. Никога не купувайте кантар, освен ако не е за отмъщение.

5. Предмети на празнична тематика

Дори и някой много да харесва порцеланови фигурки на снежни човечета, това е подарък който ще остане скрит в шкафа с коледна украса, през по-голямата част от годината.

Те едва ли ще накарат близките ви да се почувстват наистина специални. Истината е, че повечето хора биха предпочели нещо, което ще им бъде от полза, от колкото ненужни сувенири.

6. Свещи

Това е скучен подарък, който хората купуват, когато не могат да измислят нищо друго. Освен това, ароматът може да не се хареса на вашите близки. Избягвайте свещите, дори и да са ръчно изработени.

7. Бутилка вино и бонбони

Това са най-лесните подаръци, които бихте могли да купите от всеки супермаркет. Дори и да се колебаете дали ще изберете подходящ подарък и да не разполагате с голям бюджет е по-добре да потърсите нещо малко, добре направено и персонализирано. Това е подарък, от който няма да остане никакъв спомен.

8. Цветя

Това е нещо не само скучно, но и огромна загуба на пари. Освен това след около 2-3 дена ще отиде в кофата.

Подаряването на едно цвете е хубав жест, но огромен букет вместо подарък е лоша идея.

9. Коледен пуловер

Това е дреха, която обличате единствено на коледно парти и не бива да бъде в списъка ви за коледни подаръци.

Вашите близки може и да се преструват, че харесват подаръка, но по-добре да си спестите неудобството.

10. Вратовръзка

Избирането на мъжки подарък не е лесно. Хората, които носят вратовръзки, често си имат доста, които са получили като подарък и никога няма да сложат.

Освен ако вашият баща, брат или съпруг не е поискал конкретна вратовръзка, не купувайте този скучен подарък.

Не е добре да разочаровате хората, които обичате през празничните дни. За това вместо да се опитате да изненадате вашите близки, е по-добре да ги помолите да ви кажат какви са техните желания.

Не трябва просто формално да подарите нещо, а хората да видят, че сте вложили мисъл и така дори и един малък подарък ще има сантиментална стойност.