Пред посолството на Великобритания у нас хора започнаха да оставят цветя в знак на почит към кралица Елизабет Втора, която почина на 96-годишна възраст.

Малко след 21 часа в знак на траур знамената на Великобритания, България и Европейския съюз бяха спуснати наполовина.

Публично обявяване кончината на Нейно величество кралица Елизабет Втора, както и траурна книга не бяха изнесени в първите часове след оповестяването на трагичната вест.

Малко след спускането на знамената, пред Посолството на Великобритания у нас бяха поставени и първите цветя. 

"Това беше един стабилен човек, който в днешно време, както виждате, не е много често срещано явление. В тази турболентна епоха такъв човек като липсва, се чувства липсата му", сподели Борислав Борисов, който дойде да остави цветя пред дипломатическата мисия.

Малко след скръбната вест

Британската полиция премахна бариерите пред замъка Балморал, за да може хората, събрали се отвън, да положат цветя за покойната кралица Елизабет Втора, предаде ДПА.

По-рано кралското имение в Шотландия, където тя почина днес следобед, беше блокирано заради пристигащите там представители на кралското семейство.

След като Бъкингамският дворец съобщи, че лекарите на Елизабет Втора са много притеснени за здравословното ѝ състояние и са препоръчали тя да остане под медицинско наблюдение в замъка Балморал, там пристигнаха нейният син принц Чарлз (вече крал Чарлз Трети) и синовете му принц Уилям и принц Хари.

Министър-председателката Лиз Тръс също отдаде почит и уважение

Британската министър-председателка Лиз Тръс проведе разговор с новия крал Чарлз Трети, след като направи изявление пред офиса си на "Даунинг стрийт", за да отдаде почит на кралица Елизабет и да призове страната да се обедини около новия монарх, предаде Ройтерс, като се позова на нейния говорител.

Той каза, че Тръс е била уведомена за смъртта на кралицата в 15:30 ч. по Гринуич (18:30 ч. българско време) от секретаря на своя кабинет.

По-късно тази вечер британската премиерка ще проведе среща с онези министри, които ще участват в събития за отдаване на почит на покойната кралица, както и с представители на Бъкингамския дворец и на полицията.