Седмица след потопа в Карловско - пълна забрана за сеч във водосбора над Каравелово, Слатина и Богдан. На място беше направена и проверка за това има ли незаконно изсичане на дървета, което да е причинило тежкото бедствие.

Водени от местен жител, екип на NOVA тръгва по пътя на водната стихия. Високо в планината, на около 14 километра над село Каравелово, текат водите на Татлъ дере. Притокът на Стряма не е чистен, но там законът не позволява това.

„Горските не пипат нищо 15 метра от двете страни на реката. Това е екологичен стандарт”, заяви пред медиите министърът на земеделието Явор Гечев.

Правят впечатление обаче купчините изкоренени дървета, струпани по цялото течение.

На едно от местата дърветата са блокирали целия път на водата. Образувал се е микроязовир, водата се е отприщила към населените места и е създала апокалипсиса.

„Хората затова питат дали не са изпуснали язовир. По данни на местните е имало 3 вълни. Това са 20-30 метрови дървета”, посочи Гечев.

Идва въпросът дали дърветата, затлачили водата, всъщност са от дърводобива в района. Още повече, в наводнените села има намерени такива трупи.

„Да, факт е, че долу в населените места има такива трупи. Това се казва временен склад, ще проверим точно на коя фирма е”, каза по темата министърът на земеделието.

Какви са мащабите на проблема - буквално

Горските инспектори локализираха сечището по GPS координати. Оказва се, че се простира на 126 дкра. През 2019 година е установено, че гората е болна, споделят още запознати със случая.

„Външните признаци са белезите по короната. В този случай при дъба. Има суховършие и обезлистяване по короните”, заяви Здравко Бакалов от Южноцентрално държавно предприятие-Смолян.

Според лесовъдите при болно дърво първо съхне короната, а после гние сърцевината.

Ще се проведе санитарна сеч в района

С решение на лесозащитните органи е решено да се извърши санитарна сеч, обясниха от местното горско стопанство.

„Дадохме проби в лесозащитната станция. Процентът на сечта - 75 на сто”, каза Златю Кличев - директор на ДГС-Карлово.

„Ще направим пълна проверка. На мен също ми се струва, че интензитетът е по-голям - 75 процента. Ще проверим защо е така и ще пратим втори проби”, заяви Явор Гечев.

Иван Иванов, който доведе институциите до мястото смята, че дори и да е законна, сечта е прекомерна и избирателна. Според него са повалени само едрите дъбове.

„Не казвам дали е законно или незаконно. Казвам, че тези дървета са прекалено дебели и държат склона. Отзад по склона всичко се е свлякло надолу в дерето”, коментира още той.