След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това обясни Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

„Те ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест, личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени.”, поясни той.

„Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването.

Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи на COVID-19. Пандемията като че ли стихва.

Не искам да казвам, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20,000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%.”, обясни лекарят.

Според него така или иначе, мерките у нас не са се спазвали. По думите му хората никога не са били принуждавани да се ваксинират.

НОИ ще изплаща 75 лв. добавки на пенсионерите

От 1 април Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 28 февруари 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Въз основа на данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ), право на това трето плащане имат 20,704 пенсионери. При предишните две плащания в началото на февруари и на март добавка получиха съответно 694,643 и 26,376 лица. Така общият брой на правоимащите, на които е изплатена сумата, ще достигне 741,723 души.

За добавката - подробно

Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократно на правоимащите, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията.

За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.