Основен акцент ще бъдат високите цени на електроенергията и елиминирането на газовата зависимост от Русия. В проект на заключителна декларация, цитирана от „Ройтерс”, се посочва, че лидерите на страните членки ще работят заедно за съвместното закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима.

27-те ще координират и мерките за запълване на хранилища за газ – действията са насочени към буферни доставки от неруски газ. Страните ще опитат да спрат и всякакви опити от страна на Москва да заобиколи вече наложените санкции.

Лидерите се ангажираха да продължат и хуманитарната помощ за Украйна, както и за страните, които приютяват бежанци. Американският президент Джо Байдън заяви, че Русия трябва да бъде извадена от Г-20 и допълни, че ще бъде изградена система, чрез която да се  проверява дали Китай нарушава санкциите срещу Русия.

Зеленски също взе участие в срещата

В обръщението си към Срещата на Върха, Володимир Зеленски благодари за единната подкрепа. Но подчерта, че санкциите са били наложени прекалено късно.

„Вие се колебаете дали да наложите санкции, или не. И се колебаете дали да доставите оръжия, или не. Колебаете се дали да търгувате с Русия, или не. Няма време да се колебаете. Време е вече за решение. Ние вярваме във вас. Нуждаем се от вашата подкрепа. Вярваме във вашите хора. Ние вярваме в Европейския съюз. Вярваме, че Германия също ще бъде с нас в решаващия момент”, заяви Зеленски.

Позицията на ЕС и САЩ

Късно снощи ЕС и САЩ изразиха готовност за допълнителни санкции срещу Русия и Беларус.

"Тази вечер не сме говорили за това кои биха могли да бъдат тези санкции", заяви пред репортери министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, посочва БГНЕС.

Запитан за забрана на вноса на руски енергийни продукти като част от новите санкции, Рюте заяви:

"Всички го искат, но това не е нещо, което може да се направи в краткосрочен план".

Той подчерта, че ще е необходимо известно време за диверсифициране на европейския енергиен внос, преди да може да се пристъпи към забрана на вноса на руски енергийни продукти:

"Необходими са седмици или месеци, преди да можете да превключите страни като Германия или някои източноевропейски страни от руски петрол към алтернативни доставки. В случая с газа това ще отнеме още повече време. При въглищата това може да стане по-бързо", каза Рюте.

Същевременно руската армия продължава да обстрелва предградията на градове като Киев, Суми, Харков и Мариупол.

В Мариупол вече се водят боеве много близо до центъра. Това се очертава най-важната цел за момента на руснаците – да приключат с връзката между Донецка и Логанска народни републики с Крим, коментира международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев. Пристанището в Мариупол все пак остава непокътнато.