"В момента имаме запас за 10 дни от газохранилището в Чирен, ако не намаляваме потреблението. Можем да живеем и без газ, но на каква цена?

Смели, но безотговорни са изказванията, че можем да се справим без необходимите суровини, защото заплатите на работниците, които произвеждат стоките си, зависят от това".

Това заяви Васил Велев от АИКБ.

Ситуацията за месец март и съдбата ни нататък

По думите му във фактурата за изминалия месец се намалява изискуемата сума със сумата на компенсацията.

"За март се очертава тя да бъде в размер на 250 лева, което означава, че ще остане за плащане 270 лева. И след компенсацията цената е два пъти по-висока от миналата година. За април имаме предвидимост, но от май нататък не е така", каза той.

За него България е в най-тежка ситуация с природния газ, защото 90% от него е внос от Русия, а договорът изтича в края на годината. "За нас е важно да има яснота за следващата година - да има договорени количества газ и резервирани капацитети по маршрутите, които се доставят.

Каква е търговската верига при газа според специалиста

Велев споделя, че който продава на по-висока цена от пазарната, печели.

"КЕВР определя цена, при която препоръча ТЕЦ Марица Изток да е активен. Ако имаше повече предлагане и продажби на електроенергия, ТЕЦ-ът щеше да си подобри финансовия резултат.

Но те се отказаха от това, за да се вдигне цената и да печели някой друг", посочи той. И допълни, че от октомври ударът за бизнеса от високите цени е сериозен.  

"Декември вече имаше компенсиране по формула, с таван не повече от 30% от цената на борсата. Средната цена за месец е 533, 51 лева за мегаватчаса. Днес цената електроенергията е по-ниска - 518 лева, ако е такава до края на месеца, компенсациите за месеца ще бъдат пълни, без да се орязват от тавана", обясни Велев.

АИКБ предлага пакет от 4 мерки за справяне със сивата икономика. Позицията им е, че минималните работни заплати следва да бъдат различни в зависимост от икономическите дейности.

"500,000 души са силно застрашени, защото средният осигурителен доход в техните сектори е близо до минималната работна заплата, плюс класовете за прослужено време", отбеляза той.

Той уточни, че забраната за внос на стомана и стоманени изделия от Русия ще постави на карта на бъдещето на редица предприятия, които до 2-3 месеца може и да не продължат работа.