Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев присъства на информационния ден на Националната програма "ИТ бизнесът преподава", който се проведе в София Тех Парк.

В тази връзка той заяви, че за всички учениците, които се обучават в сферата на информационните технологии, е от огромно значение да имат пряка и непосредствена връзка с хора, които активно практикуват професията и имат поглед върху случващото се в сектора.

Според министър Вълчев влизането на компютърните специалисти в училищата ще помогне значително на децата да придобият нужните компетенции, които да им позволят да се развиват в тази област, която се развива с повече бързи темпове.

Децата ще избират професии с бъдеще и добро заплащане

IT секторът е сред най-бързоразвиващите се и хората ангажирани в него получават значително по-високи доходи, спрямо други професии. Това е начин да се задържат младите хора и да им се осигури добро бъдеще и стабилност.

Според Красимир Вълчев от страна на институциите се прави всичко необходимо, за да се създават и задържат младите специалисти у нас, което спомага за изграждането на силна и компетентна общност от софтуерни специалисти.

Участват над 50 училища от цялата страна

Програмата "ИТ бизнесът преподава" стартира в началото на тази учебна година. Заявили желание за участие са 51 училища, а от страна на бизнеса интерес има от страна на 23 фирми. Срокът за желаещите да се включат училища е до 21 октомври, като все още има възможност да се кандидатства, припомни Вълчев.

Програмата, чиято стойност е 1 милион лева, има за цел да подобри връзката между бизнеса, професионалните гимназии и училищата в цялата страна.

В рамките на програмата е предвидено да се проведат и различни семинари на тема кибер сигурност, 3D решенията и разработката на софтуер.

С оглед на това е разработена специална програма, в която са взели участие всички фирми, заявили участие.

За да може учениците да са в течение на всички новости ще има запознаване с редица технологии, които се нарежат сред иновативните продукти и услуги, които тепърва ще навлизат в употреба.

Наред с това ще се наблегне и на практическите умения и знания, за да може децата да се ориентират в различни професии и да специализират в направления, които смятат за интересни и перспективни.