През вчерашния ден се разрази поредната словесна битка между президента Румен Радев и другите органи на властта.

Премиерът на България Бойко Борисов и останалата свита не останаха длъжни и бързичко върнаха топката обратно в полето на Радев.

Дарението за мен е личен акт, но ако много държат да се равняват по президента – кръгом и бегом обратно към месец март.

Да съберат заплатите си и за месец март“ – това бяха и думите на Румен Радев, които бяха и повод за подпалване на страстите.

В отговор

Само часове по-късно, вицепремиерът Томислав Дончев отговори изключително обстойно на тези армейски команди от страна на президента.

"Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им.

Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка.

Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме – тази от Трети март или тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица.

Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки".

Само че единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на господин президента, е да следва собствената си препоръка: нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това".

Гьоте намери място в българската политика

Бойко Борисов изненадващо пък бе по-дружелюбен след този разярил се скандал. Той се хвана за цитата на Гьоте и подкрепи вицепремиера Тончев за неговото изказване.

И двете страни цитираха немския писател като Радев си избра следния цитат: „Няма нищо по-страшно от активната глупост.“, а в отговор Томислав Дончев заяви:

"Понеже взехме да цитираме класици, нека да завършим с Гьоте – "Когато двама се карат, виновен е по-умният". Или най-ценното в тази ситуация – "Разделяй и владей" е мъдро правило, но "Обединявай и направлявай" е по-добро", завърши вицепремиерът, цитирайки също Гьоте.