Според последни данни, личните лекари са напълно готови да се заемат отговорно с масовото ваксиниране. Единственото нещо, за което призовават, е имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на 5, както е прието сега.

По мнението на джипитата, в България е напълно възможно да се ваксинират от 50 до 100,000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест, която сериозно забавя процеса.

„Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети.

Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне на половина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест.

Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места - в амбулаторния лист, в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден.

Вероятно 15 минути няма да ми стигнат, за да ваксинирам един човек при всички тези документи.”, обясни пред медиите тази сутрин д-р Георги Миндов, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния регистър.

Кой ще ваксинира джипитата

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас.

С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза.”, поясни още по ситуацията Миндов.

Лекарят обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно.”, посочи още д-р Миндов.

Нова доставка на ваксини в България

Вчера рано сутринта у нас пристигна четвъртата пратка ваксини с прозиводител Pfizer/BioNTech. Доставката включва малко над 14 000 дози, а с нея реално се компенсират напълно намалените наполовина количества, които пристигнаха миналата седмица.

След пристигането на новата пратка за България, шефът на лекарствената агенция увери, че забавянето на доставките няма да попречи на масовата имунизация.