Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и премиерът на Северна Македония Зоран Заев официално ще бъдат домакини на Срещата на върха по Берлинския процес, която предстои да се състои на 10 ноември чрез видеоконферентна връзка.

Това съобщиха от правителствената ни информационна служба.

Срещата на лидерите от Берлинския процес е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на България и на Северна Македония на Берлинския процес.

Срещата на върха в София е седмата на високо равнище от създаването на формата през 2014 г. досега, но заедно с това е и първа по рода си. В историята на Берлинския процес за пръв път има съвместно домакинство между държава член на Европейския съюз и държава от Западните Балкани.

България, обаче прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса заедно със Северна Македония, като продължение усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на председателството на Съвета на ЕС за подкрепа на интеграционния процес на страните от Западните Балкани и за постигането на стабилност, мир и просперитет в региона.

Борисов и Заев рамо до рамо ще приветстват от София останалите участници в онлайн срещата, сред които са лидерите на държавите от Берлинския процес, представители на европейските институции и други заинтересовани международни и регионални организации.

Кой ще присъства

Сред тя са имена като като Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO). В рамките на срещата на върха участниците предстои да направят преглед на постигнатото през изминалата година и да вземат с консенсус важни за региона и неговата европейска перспектива решения.

Голяма роля за съвместното домакинство на България и на Северна Македония е подготовката на двете декларации –за Общия регионален пазар и по Зеления дневен ред, изготвени с голямата подкрепа на Европейската комисия, Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА и партньорите на процеса.

Каква е целта на събитието

Декларациите, които имат за цел да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС, се очаква да бъдат подписани онлайн в рамките на срещата на върха в София от лидерите на страните от Западните Балкани.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.