Основният начин, по който се разпространява коронавирусът остава респираторният – през носа и устата. Това заяви пред медиите ръководителят на отдел „Вирусология” към НЦЗПБ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

„Има изследване, според което в стая 10 кв. м и височина 3 м, ако има двама души в помещението, единият от които е болен симптоматично, вероятността другият да се зарази е след 80 минути. Това в случай, че в стаята има функционираща правилно вентилация.”, добави Гломб.

Тя обясни и експеримент, направен в домакинство, в което има един болен. Вероятността останалите членове да се заразят е 50%. 18% от тях ще са инфектирани безсимптомно.

Специалистът съобщи, че пет до шест дни след разболяване с коронавирус, човек не е заразен. Ако карантинираният, не се е разболял по време на 10-дневната си карантина, то той не е заразен.

За суперзаразителите доц. Гломб поясни, че имат голямо количество вирусни частици в своята носоглътка.

„Колкото повече е вирусът там, толкова повече е заразен дадения човек. Когато вирусът в носоглътката е много, по-бързо се развиват клиничните симптоми.”, заяви ръководителят на отдел „Вирусология”към НЦЗПБ.

Ще има ли ваксина срещу коварния вирус

Относно ваксината на Pfizer, която показа ефективност от 90% в третата фаза от клиничните изпитвания, доц. Гломб заяви, че е изключително модерна.

„ЕС има договор с компанията тя да достигне до гражданите на Стария континент. Аз съм оптимист за ваксините - умерен. Винаги, обаче остава някакъв процент хора, който няма да покаже имунен отговор.”, коментира специалистът.

Ще почиваме ли тази година

Какво е бъдещето на туризма в условията на пандемия – пътуване сам с колата и почивка в отдалечена къща?

Темата пред медиите разискваха експертът в туризма Ивайло Кожухаров и Андрей Лилов, основател на технологични компании.

“С оглед на текущата ситуация с пандемията, някои от малките хотели, които са с 15-20-30 стаи, успяха през август и септември да реализират заетости, които са много по-високи от предходните години.”, заяви Кожухаров.

„Може би струпването на хора отблъсна туристите от по-големите хотели. Ситуацията в момента е безпрецедентна.

Ако говорим дали хотелите са безопасни – към днешна дата отговорът е да. Заетостта на хотелите в момента е под 20 процента, така че струпване е почти невъзможно”, акцентира той.

„Смятам, че в момента идва една малко позакъсняла революция на дигитализация на туристическия бранш като цяло. Хората искат да отидат на почивка, но все още страхът от пандемията е все още голям.

Тепърва технологиите – от типа на резервационните модули, ще навлизат все повече. Те не са нещо ново или страхотна иновация, но са промяна на средата, с която сме свикнали да пазаруваме.”, посочи Андрей Лилов.