„Най-важното което трябва да кажем от числата за днес е че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани.”, това заяви пред медиите здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Натискът върху здравната ни система е изключително голям. Особено в София.

В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град.

На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница.

Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение.” – акцентира по случая министърът.

По думите му персоналът не достига навсякъде – не само в България.

„Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ.

Имаме много повече брой легла на глава от населението отколкото в Европа. Проблемът е един единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия.”, подчерта министърът.

„Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия трябва да подходим с разум.”, призова професор Ангелов.

Ситуацията с „Ремдесивир“

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари.

Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове.

Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна.

Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве.”, категоричен е професор Ангелов и подчерта, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

Има ли недостиг на медикаменти

„Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини, направих проверка още миналата седмица. Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната.

Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим.

Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове, има достатъчно количества и няма недостиг.

Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората.” заяви здравният министър в отговор на въпрос има ли недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

„Фургоните за тестване са достатъчно. В момента обсъждаме с експертите от днес до 2 дни трябва да имаме отговор дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR.

И ако колегите кажат, че е така – да пуснем достатъчно количества антигенни тестове в РЗИ, в линейки, в ДКЦ, в болниците, за да могат да бъдат тествани най-много хора. Но най-важното е хората да ограничат контактите си.”, призова проф. Ангелов.