„Правим пълна реорганизация на болниците. Много ми е трудно.

До днес трябваше да осигурим минимум 200 легла за COVID отделения. Това изисква време.”, заяви пред медиите директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Според него частните болници не са имали готовност за мерките на държавата, защото са смятали, че няма да има втора вълна. При ръст на случаите на заразени, частните лечебни заведения са започнали да взимат мерки.

„Човек, който е изкарал коронавирус и има антитела, може да работи без да носи маска или защитно облекло. Хубаво е две седмици след карантината да се направи т.нар Илайза метод, който показва какво е наличието на антитела.”, обясни проф. Балтов и подчерта, че медиците, които работят в COVID отделения, имат високо количество антитела.

Той загатна, че една от темите на предстоящия брифинг на здравния министър и кмета на София е нова финансова подкрепа за медиците на първа линия в борбата с коронавируса.

Какво да очакваме от пандемията

„На този етап един пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по най-рационалния начин, който е възможен към момента, като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи.

Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред журналистите.

Той припомни, че и по време на извънредното положение в страната, пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Министърът подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

„Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на Бюджета.

За щастие, се справихме много добре и България, и в момента по прогнози на Европейската комисия, е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз.”, обясни министър Борисов.

Какви са прогнозите на ЕС

Той цитира и прогноза на Европейската комисия, според който страната ни ще завърши годината с дефицит, който е три пъти по-добър от средния за Европейския съюз. България има и дълг, който е 4 пъти по-добър от средния за ЕС.

„На фона на всичко, което се случва в Европейския съюз, ние имаме едни от най-добрите буфери и можем да поемем такива „сътресения”.“, добави Борисов.